Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Falk redo för distans

Uppdaterad 2019-07-14 | Publicerad 2017-02-27

Skidor. Sprintspecialisten Hanna Falk petades från sprintstafetten.

Men i den klassiska milen får hon chansen.

– Det ska bli kul att få köra och inte bara sitta på hotellet och kolla på de andra, säger 27-åringen.

Hanna Falk blev bästa svensk i sprinten förra torsdagen med sin fjärdeplats, men valdes bort till sprintstafetten där Sverige ställde upp med Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter.

Det har resulterat i några lugna dagar för Ulricehamnsåkaren, och man kan nästan se på henne hur sugen hon är att ge sig ut i tävlingsbanan igen. Hon skojar om hur "skitväder" kan passa henne eftersom hon är van från Ulricehamn, och hon har bra självförtroende.

– Jag tycker att jag har gjort många bra distanslopp i år och att jag är i bra form. Jag är jätteglad att jag får chansen att köra, säger hon.

Hållit humöret uppe

TT: Vad har du gjort de senaste dagarna?

– Först och främst har jag försökt att återhämta mig från sprinten. Det var en rejäl urladdning, framför allt mentalt eftersom man laddat för det loppet så länge. Sen har jag tränat lite och bara försökt att förbereda mig för kommande lopp även om man inte vet om man får köra, säger Falk, som verkar ha skakat av sig besvikelsen från att hon petades senast.

– Det är ju speciellt, men det är så det är på mästerskap. Jag har försökt hålla humöret uppe och tränat på.

Hon har dessutom fått en rejäl injektion energi från rumskamraten Charlotte Kalla efter hennes bronsmedalj.

– Humöret har varit på topp helt klart. Det har varit mycket energi och roliga dagar även om det varit några lugna dagar.

Måste åka smart

Hanna Falk stod för karriärens bästa distanslopp när hon blev åtta inför hemmapubliken i världscuptävlingarna i Ulricehamn i januari. Då hade hon starka åkare som norska Ingvild Flugstad Østberg bakom sig - och var bara elva sekunder från Kallas tredjeplats.

– Jag hoppas att jag ska få till ett bra lopp, som jag fått några gånger i år. Det gäller att lägga upp loppet bra, för mig blir det viktigt att inte öppna får hårt. Farten vet jag att jag har, men det gäller att åka lite smart, säger Falk.

Lahtis, TT:s utsända