Hårdare tag från domarna: "Vi ligger efter"
Publicerad 2020-09-18
Utvisningarna har haglat under försäsongen.
Anledningen?
Spelförstörande moment som slashing och interference ska slutligen bort i SHL.
– Hockey går ut på att erövra puck, inte slå på varandra, säger SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink.
Det är spelarna själva som ligger bakom de hårdare bedömningarna till den här säsongen. När domarna utvärderade säsongen tillsammans med klubbarna var det ett problem som lyftes från spelarhåll.
– Lagen tyckte inte vi hade varit konsekventa med slashingar och tillåtit för mycket. Att slå ned mot puck är tillåtet så länge det inte är yxslag, men det som går upp mot klubban och handskar, som inte får ske, ska bort. Det andra är i spelet med att "boxa ut" i ytterzoner, interference. Det upplevs som väldigt svårt som forward att komma in på mål då en back gör sig större med hjälp av klubban, där har det tillåtits för mycket, förklarar Thorsbrink.
"Ligger efter"
NHL tog för flera år sedan krafttag mot dessa spelförstörande moment och svensk ishockey försökte också, men det rann ut i sanden. Det är inte ovanligt att transatlantiska importer reagerar över vad som är tillåtet.
– I NHL har man nästan fått bort alla såna här saker, så vi ligger efter i Sverige, säger Thorsbrink.
Det är inte heller ovanligt att skärpta regeltolkningar till en början efterlevs i svensk ishockey, men många upplever att det sedan släpps efter hand.
Tät dialog
Så hur ska det hålla den här gången?
– Det ligger också mycket i händerna på spelarna att anpassa sig till det här nya, eller egentligen till reglerna som finns. Det är viktigt att domarna håller i det och vi kommer att ha samtal med varje SHL-lag efter ungefär var tionde omgång. Jag tror också att eftersom det här är något lagen vill så ska domarna egentligen bara efterleva det regelverk som finns, säger Tomas Thorsbrink.
Utvisningarna har i vissa fall haglat under försäsongen, men Thorsbrink säger att responsen från spelare och ledare varit bra.
– Det har varit en hel del positiv feedback så jag skulle säga att det faktiskt är första gången som vi har en bra avvägning på positivt och negativt. Annars har det alltid varit negativt, säger han.