Ståhl överlägsen efter jättekast: "Jag njuter"
Publicerad 2023-07-05
Daniel Ståhl fortsätter att övertyga.
Diskusbjässen vann GP-tävlingen i Karlstad på 70,25 meter.
– Jag känner inte några krav. Jag njuter, säger han efter årets fjärde tävling över 70 meter.
Daniel Ståhl har flyttat till Malmö och har en ny tränare men annars är det mesta som vanligt.
Han äter som tidigare, sover lika länge och har knappt ändrat på något i kastringen.
Skillnaden, i hans yrke en avgörande sådan, är att han kastar den två kilo tunga diskusen betydligt längre i år än förra året. Tävlingssnittet 2023 på en bit över 69 meter är 1,77 meter längre än i fjol.
Förklaringen är att han är på en bra plats mentalt.
– Jag har roligare. Inga krav. Jag njuter av att vara OS- och världsmästare och kan gå in i ringen med glimten i ögat och reta de andra, säger Ståhl.
Över 70 igen
I Karlstad gjorde han 70,25 meter som bäst, hade ett ungefär lika långt ogiltigt kast och två avslutande, frustande försök i kastburen.
– Jag hade en skön känsla i dag och Staffan (Jönsson, tränaren som har ersatt tidigare följeslagaren Vésteinn Hafsteinsson) sade att jag skulle prova att ta i, säger 30-åringen.
I och med det imponerande segerresultatet och det unga banrekordet på nybyggda Sola arena har 30-åringen redan passerat förra årets facit på tre tävlingar över 70 meter.
Det tog honom nio tävlingar att nå fyra 70-meterstävlingar i sommar. Förra året gjorde han totalt 26 tävlingar.
– Det är knappt några ändringar alls men det funkar, det jag och Staffan gör. Jag har skoj, säger Ståhl.
Meningen är att det ska bli ännu bättre i augusti.
– Vi har tränat i åtta månader. Nu gäller det att tävla sig i form. Det här är uppbyggnadsform som det heter. Huvudmålet är VM i Budapest.
”Otroligt besviken”
Konkurrenterna var inte i närheten av att hota Ståhl i Karlstad. Australiern Matt Denny kom tvåa på 66,01 och OS-trean Lukas Weisshaidinger slutade trea, distanserad med nära fem meter.
För Simon Pettersson går det riktigt knackigt. Eller, det går inte alls.
OS-silvermedaljören från Tokyo 2021 fick kämpa för att ta sig över ”skamgränsen” 60 meter. Som bäst blev det 60,37 – och när han beskriver sin insats är han närmast uppgiven.
– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är otroligt besviken. Sätter jag något lite bättre så missar jag något annat, säger Pettersson.