Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Stellan

Petade Elanga: "Jag är bara glad om vi vinner"

Uppdaterad 12.01 | Publicerad 11.28

Yttermittfältaren Anthony Elanga, 22, spelade fyra av årets fem första landskamper från start.

En svag halvlek i Baku – och han var ute ur laget.

– Jag oroar mig inte. Vi har många bra spelare. Jag är bara glad om vi vinner, säger han inför kvällens möte med Estland.

Fotbollslandslagets förbundskapten Jon Dahl Tomasson plockade av Elanga redan i pausen mot Azerbajdzjan i öppningsmatchen i Nations League.

Sedan dess har Premier League-proffset i Nottingham Forest gjort ett kortare inhopp mot Estland. Mot Slovakien i fredags fick han sitta kvar på bänken.

Inget konstigt i sig. Form, knivskarp konkurrens och en viss anpassning efter motståndet vägs alltid in i varje tränares laguttagning. Men Elanga är långt från ensam över att kastas in och ut.

”JDT” har uppgett att han och hans närmaste medarbetare följer 51 spelare de ser som landslagsaktuella. På sju landskamper i år har han använt 26 olika spelare i startelvan.

”Han är lurig”

– Jon kan lägga ett lag på träningen och sen byta när vi har möte. Man vet aldrig med honom. Han är lurig, säger Anthony Elanga.

Oförutsägbar är ett annat ord. På presskonferensen i söndags fick Tomasson den raka frågan:

Hur oförutsägbar vill du vara?

– Det är en mycket djup fråga. Det är viktigt att vi har fräscha spelare. Vi är inne i fas 2 där vi försöker införa en attackerande spelstil. Vi är inte där vi vill vara än, men vi tar steg och jag tror att det kan bli riktigt bra med tiden.

– Jag vill se till att vi har ett stort antal spelare som klarar av det spelet. När det kommer till kritan måste du prestera som spelare och gör du det lär du få spela mer. Allt handlar om laget. Du kan starta en match eller du kan avsluta en match. Vad är bäst? Jag vet inte.

– Det viktigaste är hur mycket du som spelare bidrar med till laget, säger förbundskaptenen.

Bergwall saknas

Samtliga spelare utom lätt skadade Lucas Bergvall är tillgängliga för spel. Förbundskaptenen ville invänta mötet med det medicinska teamet innan han spikade startelvan.

Klart är att målvakten Viktor Johansson gör sin fjärde raka landskamp och Isak Hien startar som mittback.

Elanga gör ingen större affär av om han spelar eller inte.

– Jag vill alltid spela men det är Jon som väljer och jag är bara glad över att vi inte förlorade matchen (mot Slovakien). Nu har vi en viktig match mot Estland. Så förhoppningsvis vinner vi, säger han.

20.45 är det avspark på Lilleküla i Tallinn.