Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Olsson vill åka åt rätt håll

Publicerad 2017-01-27

Skidor. Ulricehamn blev en sällsynt flopp i Johan Olssons skidkarriär.

Men orolig inför VM? Nja.

– Tvivel är en del av mitt framgångsrecept, säger veteranen inför söndagens världscuplopp i Falun.

Johan Olsson är skidåkaren som trots ytterst få tävlingsframträdanden lagt mästerskapsmedaljerna på hög.

VM i Lahtis bör rimligen bli hans sista stora föreställning. Och världscupbesöket i Ulricehamn tydde inte på att formen är i antågande.

Med mer, men också lugnare, träning än på många år går Olsson mot VM i Lahtis. Diskussionerna med herrtränaren Ola Ravald och landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson har varit flera och grundliga.

Kvittona hittills har varit sisådär.

Många lopp kvar

– Men det är skönt att det är många tävlingar kvar till VM. Det blir i tävlingarna jag får köra mina maxpass, säger Olsson.

– Klart att någon sorts oro infinner sig när det går dåligt. Men oro och tvivel är en del av mitt framgångsrecept, att jag måste lägga ner ännu mer jobb. Tvivlen är min vän.

I Faluns klassiska tremil med masstart vill Olsson ändå förstås se att det pekar att all träning börjar ge resultat även i tävlingsspåren.

– Jag förväntar mig att det ska gå åt rätt håll i alla fall. Jag vill känna att jag kan blåsa ur kroppen totalt, i Ulricehamn var det som en propp i kroppen.

– Det funkar inte för mig att komma långt fram om det blir rusning sista kilometerna, jag är kanske det tydligaste exemplet på en åkare som behöver hög fart hela tiden. Taktiken är att driva upp farten tidigt och att några andra hjälper till med det.

Sista satsningen

I VM i Falun 2015 tog Olsson både guld och silver. Nu gör han en sista satsning efter en fjolårssäsong som skulle ha genomförts i långloppsspår, men som inte gav någon tävling alls. Och nu är Falun ett steg på vägen mot mästerskapet.

TT

Följ ämnen i artikeln