Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Anderssons succé bäddade för VM-silver

Publicerad 2017-03-02

Skidor. På förhand ifrågasatt - efteråt hyllad.

Junioren Ebba Andersson var en joker i VM-stafetten.

Men 19-åringens tredje sträcka tog Sverige in i kampen om silvermedaljen - som Stina Nilsson spurtade hem.

Stafett är stafett. Allt kan hända och det är något väldigt speciellt att köra om medaljer tillsammans som ett lag när man är individuell idrottare.

Det är nog därför det är en av de mer lättsamma presskonferenserna under VM i Lahtis.

Anna Haag och Stina Nilsson kollar lite på sina mobiler, tittar upp ibland när norskorna svarar på frågor om ännu ett guld, viskar och skrattar med varandra.

För Ebba Andersson är situationen helt ny.

Kalla tappade på täten

Hon får frågor om hon kände av pressen att gå ut som orutinerad åkare, vald före betydligt mer erfarna som Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk.

– Nej, jag åker skidor för att jag tycker det är kul, svarar hon.

Efteråt klappas hon om av Stina Nilsson och Anna Haag som uppmuntrande viskar "bra svar".

Debutanten sågs som en ordentlig chansning och hon fick ett tufft utgångsläge på tredje sträckan efter att Anna Haag och Charlotte Kalla, som Haag uttryckte det "grisat" genom sina sträckor. Haag växlade som fyra, åtta sekunder från täten. Kalla tog Sverige upp till tredje plats - men med ett ännu större avstånd till tätduon Norge/Finland.

"Jättehäftigt"

Det stressade inte Ebba Andersson.

– Det var jättehäftigt och inspirerande att ge sig ut i dag. Jag hade en tydlig plan att jag inte skulle stressa ut utan hitta min egen åkning och flytet. Det lyckades jag bra med.

Hon tappade ytterligare på ett överlägset Norge, men närmade sig samtidigt finländskan Laura Mononen. På upploppet var hon förbi och växlade till Stina Nilsson, som fick knappt två sekunder tillgodo på Krista Pärmäkoski.

– Jag är jättenöjd att jag lyckades ge Stina ett så bra utgångsläge. Och att jag lyckades hålla mig till min plan, säger Andersson.

Nilsson och Pärmäkoski lurade på varandra hela sträckan men i spurten var Nilsson starkast och körde hem silvret till Sverige. I målfållan fick hon jubla tillsammans med bland andra Ebba Andersson, som tagit sin första mästerskapsmedalj.

19-åringen från Sollefteå har inte alltid haft det lätt. Förra året opererade hon knät två gånger, en gång i mars och en gång i juni.

– Det har varit tufft såklart. Sen har jag aldrig tvivlat på att jag skulle ta mig tillbaka. Men att jag skulle sitta här i dag, det hade jag nog aldrig väntat mig, säger Andersson och berättar att det var som allra tuffast mellan operationerna, när hon inte fick igång rörligheten.

Önskar kladdkaka

Efteråt hyllas stjärnskottet av sina lagkamrater.

– Det är ju makalöst. Hon gör det på ett så himla bra sätt, det är moget gjort, säger Anna Haag.

På hotellet väntar kladdkaka. För att Ebba Andersson vill ha det.

– Bäst att jag skickar ett sms till "Pelle kock", säger Anna Haag och tar fram mobilen.

– "Ebba önskar kladdkaka. I dag är hennes ord vår lag".

Lahtis, TT:s utsända

Följ ämnen i artikeln