Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Reformer ska göra Uefa mer öppet

Publicerad 2017-02-09

Fotboll. Uefas styrelse har röstat igenom ett reformförslag som ska läggas fram inför kongressen i Helsingfors den 5 april.

Förslaget ska bidra till att göra det europeiska fotbollsförbundet mer öppet och försvåra för korruption.

Förslaget, som antogs vid mötet i Nyon, innehåller bland annat en begränsning för hur länge en ordförande eller styrelsemedlem kan sitta på en post (max tolv år), att alla som kandiderar till Uefa ska ha en aktiv roll i sitt lands fotbollsförbund och att det ska införas i Uefas regelverk att ansökningsprocesser till mästerskap ska vara transparanta.

"Jag är väldigt nöjd att exekutivkommittén gav stöd för reformförslaget som jag anser viktiga för Uefa och som var grundstenar i mitt ordförandemanifest", säger den nye ordföranden Aleksander Ceferin i ett pressmeddelande.

"Jag är övertygad om att medlemsförbunden kommer att stödja förslaget för att skapa en starkare och mer transparent organisation för den europeiska fotbollens bästa."

Efter de senaste årens skandaler inom fotbollen, framför allt inom Internationella förbundet Fifa, har det ställs krav på åtgärder och reformer. Även Uefas tidigare ordförande, Michel Platini, tvingades avgå efter en misstänkt utbetalning från Fifa.

TT

Följ ämnen i artikeln