AIK slog Södertälje med 3-2 i streckderbyt.

Nu krävs som mest sex segrar till på nio matcher.

Sedan är klubbens första slutspel på tio år verklighet - enligt statistiken.

Jumbo innan matchen.

En slutspelskandidat efteråt.

AIK reste sig efter 1-6-smällen mot Skellefteå i förra omgången och tog första segern efter två raka förluster.

Efter två jämna perioder stod det 2-2 inför tredje på Hovet. Det märktes tydligt hur mycket matchen betydde för båda lagen som stundtals uppträdde nervöst i egen zon.

Underhållningsvärdet var ungefär lika högt som en repris på TV4:s humorprogram Timeout: Sömningt på det stora hela - men också en och annan urladdning.

Som starten på den tredje perioden.

Precis som vid 2-2-målet i andra perioden fick Oscar Steen tag i pucken fri framför SSK-målvakten Pontus Sjögren. Och återigen satte han dit den utan att tveka.

AIK bevakade ledningen effektivt och kunde hålla undan.

Efter slutsignalen hyllades de av 5 821 personer i hemmapubliken.

Sedan elitseriens grundserie utökades till 55 omgångar 2006-2007 har det krävts i snitt 76 poäng för att ta den åttonde och sista slutspelsplatsen.

Till den noteringen har AIK 16 poäng med 9 matcher kvar att spela.

Enkelt översatt innebär det att exempelvis fem segrar och en övertidsförlust är vad som krävs för att nå slutspel - enligt statistiken.

Inte illa för en nykomling som dödförklarades redan innan premiären i höstas och låg sist efter 45 matcher.

Senast AIK var i slutspel var 2001 då laget slutade sjua i grundserien. Väl där slogs "Gnaget" ut med 1-4 i matcher mot Djurgården.