Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Villkorstrappan borta – så ska polisen göra nu

Tim Dahlbacka/TT, Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2022-03-23

Bengalbränning under en allsvensk fotbollsmatch mellan Örebro och Degerfors förra säsongen. Arkivbild.

Den kritiserade villkorstrappan försvinner och ersätts av en ”exkluderingsstrategi”.

Polisens nya taktik för att få bort förbjuden pyroteknik från fotbollsläktarna riktar in sig på enskilda individer i stället för kollektiv bestraffning.

– Man ska försöka plocka bort dem som faktiskt begår brotten, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll (Sef).

I fjol meddelade polisen att den en så kallade villkorstrappan, som funnits sedan 2016, avvecklas.

Modellen har varit hårt kritiserad av framför allt supportrar som vänt sig mot vad man uppfattat som kollektiv bestraffning.

Klubbar kunde till exempel straffas med reducerad publik eller flaggförbud i nästa match om det använts pyroteknik.

Nu görs justeringar i inriktningen för villkorsgivning vid idrottsevenemang. Polismyndigheten har tagit fram förslag, som TT tagit del av, till en ny handbok.

”Säkert att gå på idrott”

Syftet är att förbättra säkerheten och att öka tryggheten för publiken. I den nya strategin belyser man tre huvudpunkter extra:

+ Skärpta villkor kring hot och våld mot blåljuspersonal på arenor.

+ Pyroteknik är olagligt, men ska bedömas utifrån säkerheten som helhet vid villkorsgivning.

+ Förbättrad dialog och förtydligande av matcharrangörers ansvar.

– Vi vill se till att det är säkert att gå på idrott. Att inte publiken ska råka ut för skador och detta ska ske i samsyn med arrangören som har huvudansvaret. Vi ska fungera som stöd när det gäller allmänhetens säkerhet, säger Per Engström, sektionschef vid Nationella operativa avdelningen (Noa), till TT.

Tillträdesförbud

Fokus på att få bort enskilda individer, snarare än att kollektivt bestraffa supportrar.

TT: Vilken är den enskilt viktigaste förändringen?

– Exkluderingsstrategin. Där går vi mot individer och kommer stänga av personer som inte är önskvärda. Dels har klubbar möjlighet att göra det själva, annars kan vi ålägga stökiga personer med tillträdesförbud.

Matcherna kommer att stoppas om det kastas bengaler, smälls bangers (knallskott) eller skjuts raketer inne på arenorna. Ett exempel på detta såg vi under söndagens cupsemifinal mellan Djurgårdens IF och Malmö FF där båda lagen togs av planen efter att ett knallskott gått av för andra gången. Matchen avbröts i cirka 15 minuter.

– Vi vill plocka bort personer som inte hör hemma på idrottsarenor. Det kan vara riskpersoner som bränner bengaler och utsätter övrig publik för fara. Pyroteknik är ju fortsatt olagligt och det är ett brott som begås. Personer som bränner bengaler ska tas bort från arenorna. Vi är alla ganska eniga om att krafttag krävs för att åstadkomma detta, säger Per Engström.

Tidigare kritiserade åtgärder som publikreducering finns dock kvar även i fortsättningen.

– Men nu det är arrangören som får göra de avvägningarna. Vi kan behöva införa större säkerhetszoner mellan olika supportergrupper. Prioriteten är att allmänheten inte ska utsättas för fara, säger Per Engström.

”Rättssäkert”

Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll (Sef):

– Vi är på väg mot en mer individuell linje, än den tidigare lite mer kollektiva, om jag uttrycker mig förenklat, sade Enquist på den digitala upptaktsträffen inför den allsvenska säsongsstarten.

– De som är skyldiga riskerar att bli straffade. Proportionellt och rättssäkert, men straffade. De som är oskyldiga ska inte bli straffade eller påverkade. Det är ganska enkelt. Man ska försöka plocka bort dem som faktiskt begår brotten.

Exempelvis våldshandlingar och avfyrade bangers ses som värre än andra brott, som exempelvis bengaltändning.

– De som faktiskt begår de värre brotten ska ha all anledning att känna sig lite mer utpekade i år, medan den stora supporterkulturen kommer att kunna känna sig betydligt lugnare, säger Mats Enquist.

Förslaget till den nya handboken väntas fastställas av Polismyndigheten inom kort.

Följ ämnen i artikeln