Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

"I Turkiet är man aldrig säker"

Publicerad 2016-06-29

Turkiet. 41 personer har dödats och över 230 har skadats i attentatet på flygplatsen Atatürk i Istanbul. Terrorgruppen IS tros ligga bakom dådet.

Gärningsmännen anlände i taxi på tisdagskvällen och började skjuta vid en av flygplatsens ingångar innan de sprängde sig själva i luften.

Ali Tekin var i ankomsthallen och väntade på en gäst när det smällde.

– Det var en enorm explosion, extremt högljudd. Taket rasade in. Det är fruktansvärt inne i flygplatsen, du kan inte känna igen den, skadorna är så stora, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt turkiska myndigheter var minst 23 av dödsoffren turkiska medborgare. Tio utländska dödsoffer och tre med dubbelt medborgarskap har också bekräftats.

Har blivit vardag

Det senaste året har minst 250 personer dödats i olika attacker i Turkiet och enligt Helin Sahin, Turkietkännare vid Olof Palmecentret, har utvecklingen påverkat det dagliga livet starkt.

– Det här har blivit vardag. Alla känner sig osäkra, tar omvägar och undviker folksamlingar.

Hon berättar om en vän som kommenterat Facebook-funktionen för att meddela människor att man är säker efter attentat och stora olyckor.

– Hon skrev "kan någon tala om för Facebook att i Turkiet är man aldrig säker, utan bara vid liv". Rädslan finns liksom ständigt där, säger Sahin.

IS tros ligga bakom

Ingen grupp har ännu tagit på sig dådet, men Turkiet har på kort tid drabbats av flera attentat som terrorgruppen IS tros ligga bakom. Turkietexperten Toni Alaranta, vid Utrikespolitiska institutet i Finland, tror att det beror på att IS har förlorat flera viktiga fästen.

– Kalifat-projektet är nästan dött i Syrien och Irak och nu vill IS visa att de fortfarande är starka.

Turkiet har tidigare kritiserats för att stödja flera jihadistgrupper och har pressats att ta aktiv ställning mot IS.

– Många bedömare varnade för att ge IS en fristad och sa att Turkiet kan förvandlas till ett Pakistan. När de inte kan upprätthålla överenskommelsen med IS längre, slår IS till inifrån, säger Helin Sahin.

Flygplatsen Atatürk är en av de mest trafikerade i världen, med 61 miljoner passagerare årligen. Efter attackerna förbjöds alla flygningar till och från flygplatsen, men de återupptogs under natten.

Trafiken mellan Atatürk och Sverige dras med förseningar och resenärer uppmanas att kontakta de bolag de ska resa med.

Ledare uttalar sitt stöd

Sveriges regering fördömer dåden och understryker hur viktigt EU-samarbetet mot terrorism är.

– Vi fördömer å det kraftigaste detta fega, fega våldsdåd, säger statsminister Stefan Löfven.

Även USA fördömer den "avskyvärda" bomb- och vapenattacken och uttalar sitt "orubbliga" stöd för Turkiet.

– Den internationella flygplatsen Atatürk, precis som Bryssels flygplats som attackerades tidigare i år, är en symbol för internationella relationer och de band som binder oss samman, sade en talesman för Vita huset i ett uttalande.

TT

Följ ämnen i artikeln