Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Offensiv mot terrorfästet al-Raqqa

Publicerad 2016-06-04

Syrien. Den syriska armén har gått in över gränsen till Raqqaprovinsen - IS starkaste fäste i Syrien. Samtidigt anfaller kurdiska styrkor från norr.

I storstaden Aleppo drar terrororganisationer som al-Nusra-fronten och Islamiska staten nytta av vapenstilleståndet och omgrupperar sig.

– Regimtrupper uppbackade av ryska flyganfall och rysktränad milis gick in i Raqqaprovinsen på lördagsmorgonen, för första gången sedan augusti 2014, säger Rami Abdel, chef för det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) i Storbritannien.

Syriska armén ryckte fram sydväst mot den strategiskt viktiga staden Tabqa, där landets största damm är belägen, enligt SOHR. Dammen ligger bara fyra mil från staden al-Raqqa och är också ett militärt mål för den USA-stödda offensiv med kurdiska YPG-styrkor som påbörjades i slutet av maj. Tabqa fungerar som en länk mellan al-Raqqa och IS-kontrollerade områden i närheten av Aleppo.

Samordning?

De parallella offensiverna mot samma mål väcker misstankar om att Ryssland och USA samordnar sina militäroperationer genom sina respektive allierade i Syrien, säger Rami Abdel.

– Det verkar ha varit en icke tillkännagiven koordinering mellan Washington och Moskva.

Den al-Qaida-anknutna gruppen al-Nusra har samlat 2 000 man i norra Aleppo. Under lördagen utsattes Aleppo av granatbeskjutning från gruppen, enligt ryska källor i Syrien. Fler än 40 människor uppges ha dödats.

Den syriska arméns offensiv i Raqqaprovinsen är den tredje stora attacken mot IS-fästen de senaste dagarna, sedan irakiska styrkor försökt storma al-Falluja i Irak och USA-stödda rebellgrupper gått till anfall mot Manbij i Syrien, strax söder om den turkiska gränsen.

Täta samtal

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talade i telefon med sin amerikanske kollega John Kerry på lördagen.

"Lavrov framförde oro över försöken att fördröja återupptagandet av politiska förhandlingar med olika förevändningar", heter det i ett uttalande.

Även i fredags hade de telefonkontakt. Då handlade samtalet om humanitära hjälpsändningar till belägrade områden. Ett alternativ som diskuterats är att fälla dem från helikoptrar.

– Preferensen är att få in dem markvägen och vi arbetar fortfarande med det, sade Kerry i Paris.

TT

Följ ämnen i artikeln