Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Dotterns död väckte vrede mot vapenlobbyn

Publicerad 2017-10-26

USA. Hans dotter sköts ihjäl i direktsändning. Nu kämpar Andy Parker mot den mäktiga vapenlobbyn i USA.

– Om jag inte gjorde det skulle jag svika henne, säger han.

En nallebjörn på sängen, ett par dansskor och ett avgångsbetyg från universitet. Alison Parkers liv summeras på ett smärtsamt sätt i hennes gamla rum, som föräldrarna har behållit intakt.

Den 24-åriga kvinnans karriär som journalist avbröts abrupt den 26 augusti 2015 när hon sköts till döds av en tidigare reporter under en liveintervju.

Dådet förändrade livet i ett slag för hennes pappa Andy Parker, som har kanaliserat sin ilska och sorg in i en kamp mot skjutvapen i USA.

– Mitt hjärta är brustet för alltid, min själ har gått sönder och sorgen liksom dröjer sig kvar över mig som en kronisk sjukdom som du inte kan bli av med, säger han i hemmet i Collinsville i Virginia.

Han överlever dagen genom att fortsätta att vara arg och använda den ilskan för att "ge sig på de riktiga skurkarna".

Dyrkar vapnen

I delstaten Virginia ligger huvudkontoret för National Rifle Association (NRA), USA:s mäktiga vapenlobby.

– Vapenkulturen här är som en religion. De dyrkar sina vapen, mer än de dyrkar Jesus, säger Parker.

NRA, som stöttade Donald Trump i hans presidentvalskampanj, vill stoppa alla försök till kontroll över vapnen i USA.

64-årige Parker, en före detta skådespelare, har gjort kampen mot NRA till sitt livselixir. Han trummar in sitt budskap i medier och vid manifestationer, varje gång han får chansen: Att USA är den enda platsen i den civiliserade världen där 90 människor om dagen dödas av vapen.

I Virginia går invånare till valurnorna i november för att rösta fram en ny guvernör och lokala politiker. Efter masskjutningen i Las Vegas, där 58 människor sköts ihjäl, har vapenfrågan lyfts på nytt. NRA har satsat motsvarande över sex miljoner kronor till en republikansk kandidat som stödjer rätten att bära vapen.

"Finns här inne"

Fram till skjutningen på en nattklubb i Orlando 2016 var Virginia den delstat där den dödligaste masskjutningen i USA modernas historia ägt rum. En student på universitetet Virginia tech dödade 32 människor 2007.

Sedan dådet i Las Vegas har över 2 500 människor dödats eller skadats av skjutvapen i USA, enligt organisationen Everytown for Gun Safety.

Vapenmotståndarna i Everytown har lagt motsvarande över 16 miljoner kronor till demokratiska kandidater i valet i Virginia.

Även andra organisationer arbetar mot vapenlobbyn, men de lyckas inte hålla enad front mot NRA, anser Parker.

– Vissa dagar är tuffare än andra, men jag vet att det är det här jag måste kämpa för. Jag vet att om jag inte gjorde det så skulle jag svika henne. Hon finns här inne med mig, säger Parker, och rör handen mot sitt bröst.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln