Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

RSF: Turkisk minister går över gränsen

Publicerad 2018-01-12

Turkiet. Turkiska ministrar går hårt åt landets författningsdomstol efter de spretiga beskeden om två inlåsta medieprofiler. Enligt premiärministern ska fallet avgöras i lägre instans.

Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser, är kritisk till den politiska inblandningen.

– Oavsett om vi gillar författningsdomstolens beslut eller inte så ligger avgörandet hos den lägre instansen, säger premiärminister Binali Yildirim till medier i Ankara.

Därmed ser det ut som att de två mediemännen blir kvar i häkte. Tidigare i torsdags jublades det i liberala kretsar, och i EU, när författningsdomstolen sade att ekonomiprofessorn Mehmet Altan och den svenskkopplade kolumnisten Sahin Alpay skulle släppas. Men några timmar senare rapporterade turkiska medier att en annan domstol tagit författningsdomstolens åsikter i beaktande men ändå beslutat att avslå Alpays och Altans begäran om att bli släppta.

"Går över gränsen"

På fredagen skrev Turkiets vice premiärminister Bekir Bozdag på Twitter att författningsdomstolen överskridit sina befogenheter.

– En domstol ska ju vara oberoende från den politiska makten, så när den vice premiärministern tar sig friheten att recensera den dömande församlingen så kan man hävda att den vice premiärministern går över gränsen. Det är nog något som han borde hålla sig borta från, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser (RSF) i Sverige, till TT.

Men Lundqvist säger också att vi vet historiskt att de här domarna är politiska.

– Då är det klart att politiker också lägger sig i, säger han.

Sprider självcensur

Det finns en systematik i att den turkiska processen ska vara lite godtycklig och oförutsägbar, enligt Jonathan Lundqvist.

– Det skapar en osäkerhet kring vilka regler och lagar som gäller, vilket då i sin tur leder till en ännu bekvämare lösning för regimen, det är att självcensuren sprider ut sig.

Mehmet Altan är professor i ekonomi och flitigt förekommande kommentator i liberala turkiska medier, medan Sahin Alpay är en kolumnist som tidigare har bott i Sverige.

Före domstolsförhandlingen sade advokater att författningsdomstolens utslag skulle kunna bli prejudicerande för tiotals journalister och andra som sitter fängslade i Turkiet. Nu verkar alltså fallet i stället vara tillbaka i en lokal domstol.

TT