Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Obamas tid - vackra ord och politisk strid

Publicerad 2017-01-13

USA. Han svepte in i Washington DC med löften om hopp och förändring 2009. Åtta år senare, och med betydligt gråare hår, lämnar president Barack Obama Vita huset.

Hur det har gått beror på vem man frågar.

Miljontals fler amerikaner har sjukförsäkring, homosexuella har laglig rätt att gifta sig och terrorledaren Usama bin Ladin är död. Krigen i Irak och Afghanistan är formellt avslutade, relationen med Kuba upptinad och världen har ett nukleärt avtal med Iran.

Men situationen i krigets Syrien är värre än någonsin, terrorrörelsen IS har vuxit sig stark och polariseringen i USA är enorm. Relationen med Ryssland har bottenfrusit och det ökända fånglägret i Guantanamo i Kuba är fortfarande öppet.

Barack Obamas tid i Vita huset är snart till ända - och den har varit intensiv.

– Nu måste jag vara tyst ett tag. . . Jag måste processa allt som hänt innan jag fattar beslut om nästa steg, sade Obama nyligen i en podcastintervju med tidigare rådgivaren och vännen David Axelrod.

Fick fredspriset

Obama - som 2008 samlade minoriteter och vita, unga och gamla, kvinnor och män kring sitt idealistiska budskap om ett förenat USA - hade inte varit president i ett år när norska Nobelkommittén överraskande utsåg honom till fredspristagare. I motiveringen framhölls det hopp han ingav och Obamas "extraordinära försök att stärka internationell diplomati" - snarare än något konkret han utfört. Nobelkommittén fick stark kritik för beslutet som fattades samtidigt som USA började trappa upp sin krigföring med drönare i bland annat Afghanistan, Pakistan och Irak.

– Oavsett de misstag vi gjort är detta ett faktum: USA har bidragit till den globala säkerheten i över sex decennier med våra medborgares blod och våra vapens styrka, sade Obama i sin Nobelföreläsning.

Då trodde många fortfarande att han skulle infria sitt vallöfte om att bygga en bättre relation med den islamiska världen. Men trots formellt avslutade krig i Afghanistan och Irak, har länderna fallit allt djupare i ner i sekteristiskt våld. Och IS har vuxit till en skoningslös maktspelare i regionen.

Dödläge

Entusiasmen kring USA:s första svarta president och det hoppingivande budskapet till trots blev det svårt för Barack Obama att förverkliga sina visioner. Tidigt stod det klart att den enastående talare som trollbundit så många inte hade samma kontakt med sina landsmän från Vita huset. Obamas regering satte tänderna i politiken och sökte hantera den ekonomiska kris som rådde.

Ett viktigt vallöfte att infria var en omfattande sjukförsäkringsreform. En urvattnad sådan baxades också igenom kongressen i början av 2010, utan stöd från en enda republikan. Men sällan har en lag mötts av så starka reaktioner. Republikanerna hävdade att den förstörde för småföretagare och lovade att riva upp den - ett löfte som blivande president Donald Trump tagit fasta på. Kitty Kurth och Kevin Lampe, Chicagobaserade politiska konsulter som känt Obama sedan 1990-talet, säger att de tror att han kommer att få upprättelse historiskt.

– På sikt kommer han att ses som presidenten som tog de första stegen mot en allmän sjukförsäkring - något som finns i alla civiliserade länder, spår Kurth.

Fjäder i hatten

2010, i kölvattnet av "Obamacare", hade Republikanerna kraftiga framgångar i mellanårsvalet och tog över majoriteten i representanthuset. Obama, som allmänt anses ha misslyckats med att skapa bra arbetsrelationer med Capitolium, fick mycket svårt att få igenom sin politik. De senaste åren har han rundat kongressen med så kallade exekutiva beslut, till exempel för att skapa en väg till arbetstillstånd för papperslösa migranter. Det är välkänt att han hade velat få till en mer omfattande invandringslagstiftning och att han velat göra större avtryck på klimatområdet - även om USA godkänt det globala klimatavtal som slöts i Paris.

Att Usama bin Ladin dödades av specialstyrkor i Pakistan i maj 2011 var dock en fjäder i hatten, som kom lägligt inför presidentvalet 2012, då Obama besegrade republikanen Mitt Romney. Många bedömare framhåller ändå det globala nukleära avtal med Iran som slöts 2015 som Obamas främsta utrikespolitiska bedrift. Men på hemmaplan var det få som dunkade honom i ryggen. Kritiken från Republikanerna var enorm och mildrades inte när Obama ett drygt halvår senare återupprättade de diplomatiska relationerna med kommunistiska Kuba.

Polariseringen och det politiska dödläget till trots avgår Barack Obama med höga popularitetssiffror. Både vänner och kritiker framhåller familjen Obamas förmåga att inspirera.

– De barn som växer upp nu kommer att göra det med vetskapen att en svart man kan bli president i USA. Om en tjugo år kommer Obamas att jämföras med (president) JFK och hans familj, säger Kevin Lampe.

TT

Följ ämnen i artikeln