Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Fria ordet under press i Ryssland

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-10-19

Ryssland. Stämningen hårdnar för oberoende ryska röster och propagandan ökar. Det berättar journalisten Alexandra Garmazjapova som själv infiltrerade en så kallad "trollfabrik" i S:t Petersburg.

När Alexandra Garmazjapova anställdes 2013 blev hon tillsagd att öppna en ny e-postadress och att skriva kritiskt om G20-mötet som skulle hållas i Ryssland senare samma år.

Arbetet på hennes våningsplan handlade till stor del om att kritisera väst och oppositionella på olika nätforum. På en annan våning drevs en ukrainsk sajt som skrev anti-ukrainsk propaganda.

Många av de omkring 400 personerna som arbetade i byggnaden var extraknäckande studenter. Kremls åsikter kunde blandas med inlägg om hur kallt det var i amerikanska hus.

Efter att hon sa upp sig har de ryska nättrollen också börjat skriva på utländska sajter. Alexandra Garmazjapova berättar om hur brittiska sajter fått tusentals kommentarer som hyllar Putin på dålig engelska.

Riskfyllt att intervjua

Propagandan tog fart efter de stora protesterna mot Putin 2011, samtidigt som villkoren för oberoende medier och organisationer blivit allt hårdare.

– Tidigare kunde man ha egna åsikter, men nu ses man som en förrädare om man värdesätter mat mer än sitt fosterland, säger Alexandra Garmazjapova under ett besök i Stockholm.

Men trots sina erfarenheter från propagandafabriken tror hon att tv:n är en viktigare kanal för regimen.

– Jag tror att ägarna har fattat att nätpropaganda inte alltid har så stor effekt, säger hon.

Till vardags arbetar hon på den oberoende tidningen Novaja Gazeta där bland andra den mördade journalisten Anna Politkovskaja har jobbat. Det är riskfyllt och svårt att få människor att öppna sig, då många ämnen är känsliga att prata om.

– Du måste gå långsamt fram och linda in dina frågor, säger hon.

Ouppklarat mord

Novaja Gazeta är ett av få ryska medier som ger en motbild till propagandan som sprids i Ryssland. Stämningen blir samtidigt allt mer aggressiv mot alternativa röster i landet.

– Därför måste vi fortsätta så länge det går, säger Alexandra Garmazjapova.

I februari i år dödades den populära oppositionsledaren Boris Nemtsov på en bro i närheten av regeringshögkvarteret Kreml i Moskva. Ett antal oidentifierade män avlossade sju eller åtta skott från en bil.

Mordet skedde dagar före han skulle leda en protestmarsch mot Vladimir Putin. Det har präglat många regimkritiker i landet. Hittills har ingen dömts och Alexandra Garmazjapova pratar om ett före och ett efter dådet.

– Det visade hur du kan mördas på en öppen gata utan att någon straffas.

TT

Följ ämnen i artikeln