"Trump sänder fel signaler till Nordkorea"
Publicerad 2017-05-07
Nordkorea/USA. USA:s president Donald Trump har gjort en kovändning och tonar ned den aggressiva retoriken gentemot Nordkorea. Men i stället för att gjuta olja på vågorna kring Koreahalvön kan det få motsatt effekt, varnar experter.
I en tv-intervju med CBS kallar president Donald Trump Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för en "smart kille" och att det vore en ära att få träffa honom.
Därmed gör han en helomvändning från det stenhårda tonläget gentemot Nordkorea, med hot om upptrappad konflikt.
Men den nya strategin lär inte få önskad effekt, bedömer Niklas Swanström som är Koreakännare och forskare vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP).
– Det skickar helt fel signaler till Nordkorea. Det som händer nu är att Kim Jong-Un får vatten på sin kvarn och kan konstatera att ett tufft agerande är ett bra agerande som har lyckats, säger Niklas Swanström.
Eskalerande konflikt
Med USA:s tidigare aggressiva linje kan Nordkorea dessutom hävda att landet behöver kärnvapen för att försvara sig, tillägger Niklas Swanström.
USA har också förlitat sig på att Kina, som hållit Nordkorea under armarna och står för omkring 90 procent av Nordkoreas export, ska lösa kärnvapenfrågan. Kina har dock tydligt deklarerat att detta inte är ett ansvar man vill bära på egen hand.
Så här allvarligt har läget inte varit sedan Koreakriget i början på 1950-talet, enligt Niklas Swanström. Risken för en upptrappning som förvärrar krisen är överhängande.
– Det som behövs nu är en krishantering som går ut på att man försöker upprätta en kommunikation igen, trots allt, och att Nordkorea och Sydkorea återupptar sin hotline eller någon form av kommunikation. I nuläget är kommunikationen i stort sett obefintlig vilket betyder att risken är stor för en eskalerande konflikt som utlöses på grund av ett misstag eller ett missförstånd.
Dialog är a och o
Sverige har diplomatiska förbindelser med Nordkorea sedan 1975 och har ett förtroendekapital hos samtliga inblandade parter. Är det någon part förutom Kina som har möjlighet att agera - med små steg i taget - så skulle det kunna vara just Sverige, anser Niklas Swanström.
– Även de små stegen är betydelsefulla, små steg som på längre sikt kan leda till en fördjupad dialog. Och att man för en dialog betyder inte att man inte ska kritisera Nordkorea, understryker han.
TT