Kubaner på flykt sörjer Obamas beslut
Publicerad 2017-01-13
Kuba/USA. Barack Obama river upp "wet foot, dry foot"-regeln som gett kubaner uppehållstillstånd när de satte sin fot på torra land i USA. Kubaner som just nu befinner sig på flykt är besvikna efter beslutet.
Under en av sina sista dagar som USA:s president tar Barack Obama ännu ett steg för att normalisera relationen mellan USA och Kuba. Förutom "wet foot, dry foot" avskaffas även en regel om att kubanska läkare som befinner sig på utlandsuppdrag kan få uppehållstillstånd genom att ta sig till en av USA:s ambassader. Besluten fattades i torsdags kväll svensk tid och började gälla omedelbart.
Kubaner kan fortfarande ansöka om uppehållstillstånd, men måste från och med nu övertyga migrationstjänstemännen om att de har giltiga skäl till att få stanna i landet, till exempel att de är förföljda av regimen.
"Obama klantade sig"
En av dem som är besvikna på Barack Obamas beslut är José Enrique Manreza. Han berättar att han vandrat i sex dagar och sex nätter för att ta sig till ett migrantläger i Tapachula i södra Mexiko, och att han sålde sitt hus i Kuba för att bekosta flygresan och betala människosmugglare och kriminella gäng.
– Jag var tvungen att ge dem mycket pengar, och nu händer detta, säger José Enrique Manreza.
Den gravida kubanskan Lorena Peña befinner sig just nu i Panama City tillsammans med sin man och dotter, på väg mot USA. Hon säger att Obama har klantat sig, och att han inte är så bra som alla påstår.
– Vi är ledsna eftersom vi har en dröm som vuxit ur smärta, hunger och hårt arbete för att ta oss så här långt, säger hon.
Kommer inte återvända
Ulises Ferrer, en snickare från Havanna, säger att han inte vet vad han nu ska ta sig till.
– Men vi är säkra på att vi inte kommer att återvända till Kuba så länge vi är vid liv, säger han.
En annan kuban i Panama City, Gabriel Alejandro Marín, uppger att flera hundra landsmän just nu befinner sig på vandring över gränsen från Colombia till Panama.
Kubas regering välkomnar beskedet med att det är ett viktigt steg framåt för bilaterala relationer mellan länderna.
TT-AFP-Reuters