Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Lista "guldgruva" i kampen mot IS

Publicerad 2016-03-10

Terror. Tiotusentals jihadister i samma register. Europeiska säkerhetstjänster kan ha hittat en guldgruva när de ska bekämpa Islamiska statens terrorism.

En terrorexpert varnar för lynchmobbar om listan läcker ut - men samtidigt ifrågasätts innehållet.

Det påstådda medlemsregistret, som ser ut att vara från slutet av 2013, innehåller bland annat namn, födelseplats, hemstad och telefonnummer till omkring 22 000 personer som anslutit sig till den militanta jihadiströrelsen Islamiska staten (IS), rapporterar The Guardian. Listan innehåller även familjemedlemmars namn, vem som rekommenderat dem, vilka länder de rest igenom och om de kan tänka sig att bli självmordsbombare.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) konstaterar att listan är viktig.

– Det är klart att det är viktigt för säkerhetstjänsterna att ta del av den här typen av information om vilka som är medlemmar eller aktiva i olika terrororganisationer. Och det är klart att vi har haft tillgång till den här typen av information och använt den, säger han.

Tyskland bekräftar

Uppgifterna om listans existens dök först upp i brittiska tv-kanalen Sky News, som hävdar att den fått datorfilerna av en tidigare medlem i terrorrörelsens säkerhetspolis. Senare bekräftade Tysklands inrikesminister Thomas de Maizère att även myndigheterna där har tillgång till medlemsregistret.

Personerna är medborgare i sammanlagt 51 länder, bland annat i Storbritannien, USA, Kanada, samt länder i norra Europa, Mellanöstern och Nordafrika, enligt Sky News. Svenska Säkerhetspolisen vill inte kommentera huruvida det finns svenskar i registret.

Den syriska pro-oppositionella nyhetsajten Zaman al-Wasl ifrågasätter dock listans storslagenhet och uppger att tusentals repetitioner finns i dokumentet och att bara cirka 1 700 enskilda människor kan identifieras. Ett problem ska vara hur olika namnstavningar ska tolkas, skriver AFP.

Skadar IS

Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, säger att listan kan hjälpa svenska myndigheter spåra upp tidigare okända IS-medlemmar, och därmed hjälpa till i arbetet att förebygga terrorattacker i Sverige och utomlands.

– Förutsatt att listan är äkta är det ett tecken på att någon i IS har slarvat med den operativa säkerheten, säger Hans Brun och fortsätter:

– Det är farligt och direkt skadligt för IS.

Listan kan även användas i forskningssyfte för att förstå den radikala islamistiska miljön. Materialet måste dock hanteras varsamt - risken finns att medlemsregistret läcker ut till allmänheten.

– Det finns en risk att oskyldiga pekas ut och att personer drabbas av repressalier. Det får inte bli någon slags lynchmobbsjustis.

TT

Följ ämnen i artikeln