Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Libanon i skottgluggen för regional maktkamp

Publicerad 2017-11-08

Mellanöstern. Konflikten mellan de regionala stormakterna Iran och Saudiarabien har trappats upp. Libanon har i och med premiärminister Saad Hariris avgång förvandlats till en nygammal frontlinje i ärkerivalernas proxykrig.

– Libanon har kastats in i politisk kris på grund av Saudiarabien, som försöker stoppa Iran med alla medel. Den saudiske kronprinsen tycks ha blivit galen och tar till dramatiska åtgärder som är svåra att förstå, säger Hilal Khashan, professor i statsvetenskap vid American University i Beirut, till TT.

I det lapptäcke av allianser som sträcker sig över Mellanöstern är de regionala storspelarna Iran och Saudiarabien inblandade i en rad proxykrig mot varandra. I Jemen och Irak stödjer länderna rivaliserande sidor. Och utvecklingen i Syrien, där iranierna har mobiliserat shiamuslimsk stridskraft och tillsammans med sina allierade vunnit kriget mot de saudiskstödda sunnirebellerna, har gjort Teherans inflytande större än på länge.

– Det handlar inte främst om religion eller sekterism, utan om vem som ska ha den dominerade makten över Mellanöstern, säger Bitte Hammargren, som leder UI:s Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, på ett seminarium.

Oro i Libanon

När Saudiarabiens maktgirige kronprins Mohammed bin Salman trappar upp försöken att stoppa den iranska framfarten oroas många över att Libanon står näst i tur för att kastas in i nya oroligheter. Riyad och Teheran har länge stöttat varsin part i landet, men tidigare har stora ansträngningar gjorts för att spänningarna inte ska urarta i fullskaligt våld.

Men när den libanesiske premiärministern Saad Hariri i helgen plötsligt meddelade sin avgång fanns de saudiska fingeravtrycken överallt. Hariri, som har både libanesiskt och saudiskt medborgarskap, gav sitt besked från Riyad och lade all skuld på Iran.

Det ettåriga samarbetet mellan Hariri och den kristne presidenten Michel Aoun, som är allierad med den mäktiga shiamuslimska rörelsen Hizbollah, har varit kontroversiellt och kritiserat i såväl Riyad som i Washington, där Hizbollah ses som en terrororganisation. Många är övertygade om att det var saudierna som skrev Hariris avskedsbrev, för att skada hans kompromissregering med Hizbollah.

Förhandlingsspel

Libanon - med en historia av att ständigt bli en slagpåse där utländska stormakter gör upp om sina affärer - kommer troligtvis att fungera som en förhandlingsbricka för Saudiarabien, enligt Khashan.

– Genom att eskalera situationen med Iran i Libanon tror jag att kronprinsen vill skapa en möjlighet att förhandla om Jemen. Men som situationen utvecklar sig ser det inte ut som om han kommer att få vare sig Jemen eller Libanon, säger han.

TT: Är det ett farligt läge i Mellanöstern?

– Ja. Men jag kan inte förutspå vad mannen i Riyad vill eller tänker göra, men jag tror inte att han kommer att trappa upp på slagfältet. Kronprinsen vet att om han startar en konflikt så kan han inte vinna den, som i Jemen.

Ingen broms

I takt med att striderna mot terrorstämplade Islamiska staten klingar av varnar analytiker för att andra konflikter kommer att eskalera, när regionala och globala krafter försöker säkra sina intressen. Och samtidigt som Saudiarabien misslyckades med ambitionen att avsätta Bashar al-Assad i Syrien har kungariket i stället hittat en allierad i USA:s Iranfientlige president Donald Trump.

– Kronprins Mohammed bin Salman känner vind i seglen, med hjälp av Trump som vill kasta Barack Obamas Mellanösternpolitik över ända. Vi befinner oss i ett läge med allt för få bromsklossar. Medlare står redo, men får inte någon chans att gripa in, säger Hammargren.

TT

Följ ämnen i artikeln