Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Namibier stämmer Tyskland om folkmord

Publicerad 2017-03-17

Namibia. Tiotusentals människor dödades i Namibia när landet var en tysk koloni.

Över hundra år senare träder efterlevande till offren fram i domstol för att få rättvisa.

I ett av de mörkaste kapitlen i Afrikas koloniala historia dödades tiotusentals människor i Namibia mellan 1904 och 1908. Folkgrupperna Herero och Nama stämde i januari tyska staten för skadorna som de lidit.

Vid rättegången i New York, USA, deltog 15 personer som representanter för folkgrupperna.

– När jag hörde att rättegången skulle bli av, det var den största framgången vi upplevt. Bara det är ett tecken på att vi kan vinna, säger Ida Hoffmann, som representerar Namafolket.

Tog land

Den tyska regeringen har inte erkänt folkmordet officiellt, och saken har diskuterats med Namibia de senaste två åren. Tyskland har vägrat att betala mer pengar utöver den utvecklingshjälp som landet bistått med sedan Namibia blev självständigt från Sydafrika 1990. De två folkgrupperna säger att de uteslutits från samtalen mellan Namibia och Tyskland.

Tyskar tog land, boskap och mycket annat av värde från lokalbefolkningen vilket ledde till en revolt från Hererofolket i januari 1904. 123 tyska civila dödades. I augusti samma år flydde omkring 80 000 människor ur lokalbefolkningen mot Botswana. Tyska trupper följde efter och bara 15 000 av de flyende överlevde. En tysk general beordrade sedan att Hererofolket skulle utplånas tillsammans med Namafolket.

Gjorde experiment

I stämningen i den amerikanska domstolen hävdas bland annat att stora landområden stals från lokalbefolkningen. Där står också att de tyska myndigheterna vände bort blicken när tyskar våldtog kvinnor och barn.

Tyskarna byggde också upp koncentrationsläger och gjorde experiment på människor från Herero- och Namafolket.

– Det som sedan hände med judarna var en vidareutveckling av vad som gjordes mot oss, säger Vekuii Rukoro från Herero, som deltog vid rättegången.

TT-AFP