Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Skepsis mot EU:s avtal med Turkiet

Publicerad 2016-03-19

Flyktingkrisen. I morgon ska EU:s oerhört omvälvande flyktingplan träda i kraft - efter att ha beslutats i går.

Men det finns en väldig skepsis över rättsliga frågor och om planen ens går att genomföra i praktiken - och på så kort tid.

Från och med söndagen ska flyktingar som tar sig till Grekland men inte söker asyl där kvarhållas innan de återförs till Turkiet. Men när återförandena börjar, vilket är tänkt i början av april, ska EU ta emot en annan flykting som är i Turkiet för varje flykting som återförs. Det blir en hantering av massiva folkmängder. EU har satt upp en ram på 72 000 syriska flyktingar, men den kan komma att ses över.

Olika hjälp- och människorättsorganisationer kritiserar nu planen och befarar bland annat att flyktingarna kommer att masshanteras, och inte får individuell prövning.

Dessutom är omfattningen av det som på kort tid måste göras oerhörd, skriver BBC.

"Ytterligare bakslag"

Tusentals tjänstemän från andra EU-länder ska placeras ut på de grekiska öarna inom några veckor. Organ ska sättas upp för att rättssäkert ge individuell prövning åt tiotusentals människor, varav en absolut majoritet bara vill vidare norrut. De mottagningsområden som i dag finns måste omvandlas så att flyktingarna inte kan ta sig därifrån, och dessutom måste turkisk polis ta sig till öarna och etablera ett fungerande samarbete med grekiska kollegor, efter att i årtionden gjort sitt bästa för att ignorera varandra.

– Jag har inga illusioner om att det vi enats om i dag inte kommer att följas av ytterligare bakslag, sade tyska förbundskanslern Angela Merkel på fredagen.

– Det finns stora legala utmaningar vi måste komma förbi, medgav hon också.

"Största utmaningen"

Flera EU-länder tryckte också på för att tvinga Turkiet att ändra sina lagar för att bättre skydda flyktingar - något Turkiet vägrat.

Ett avtal är slutet, och när han tittar framåt på det som nu måste göras säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker:

– Det är den största utmaningen som EU någonsin stått inför.

TT

Följ ämnen i artikeln