Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Vapenvila ger svagt hopp i Syrien

Publicerad 2016-03-02

Syrien. Vapenvilan i Syrien är bräcklig. I Saqba utanför Damaskus vittnar Aous Al Mubarak, aktivist och tandläkare, om att regeringstrupper fortfarande är aktiva i närområdet.

– De ryska bombningarna har upphört sedan vapenvilan i fredags. Men regeringens trupper är fortfarande aktiva på marken, tillsammans med Hizbollah, berättar Aous Al Mubarak.

Innan revolutionen i Syrien arbetade han som tandläkare, men kallar sig nu aktivist "för revolutionens sak". Aous Al Mubarak skriver i dagstidningar och på nätet om politik och sociala frågor.

Vapenvilan bryts

Redan kort efter att den tillfälliga vapenvilan inletts i helgen rapporterades flera överträdelser. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon sade att vapenvilan har hållit i det stora hela, med några undantag. Enligt USA:s utrikesminister John Kerry pågår ansträngningar för att kartlägga de påstådda överträdelserna, rapporterar Reuters.

– Fortfarande görs det överträdelser, det har vi märkt. Det allra viktigaste är att man får tillträde för humanitär assistans och kan skapa förutsättningar för att återstarta fredssamtalen. Nu hänger det på Ryssland och Assadregimen att respektera vapenvilan och visa att de upphör med bombningar av andra mål än Daesh (IS) och al-Nusra, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Innan vapenvilan var bomberna direkt riktade mot Saqba, berättar Aous Al Mubarak via Skype för TT.

– Vi inte bara hörde bomberna, utan Saqba var själva målet, säger han och berättar om när hans hustru var gravid med deras dotter och besökte sin pappas hus. Ryska bomber slog ned i huset intill, men hon klarade sig.

Den pågående vapenvilan är otroligt viktig - den har stoppat de ryska attackerna mot området Ghouta öster om Damaskus där han bor och detta sparar civila liv. Han hoppas att vapenvilan ska hålla, men vågar inte tro det. Syriska regimen är emot vapenvilan och gör sitt bästa för att bryta den, menar han.

Människor svälter

FN har larmat om att tusentals människor i Syrien svälter i belägrade områden. Så även i Saqba, men situationen har förbättrats: Tidigare, från oktober 2013 till september 2015 var belägringen väldigt hård - syriska armén släppte inte igenom varken mat eller mjölk för barn. Och mediciner var helt förbjudna, berättar Aous Al Mubarak.

– Många människor dog. Jag var lite tjock innan, jag gick ner från 132 till 74 kilo.

Mat kommer ändå fram till Saqba, genom att smugglas genom tunnlar i marken från Damaskus. Nu efter vapenvilan har syriska regimen släppt igenom tolv lastbilar med mat till Ghouta-området där han bor. Men det var alldeles för lite jämfört med hur stor befolkningen är, menar Aous Al Mubarak och suckar.

De få matvaror som finns, såsom mjöl, ris och socker är väldigt dyra och människor har inga jobb. Inför framtiden ser han bara en lösning:

– Det finns inget alternativ - Assad måste bort om Syrien ska kunna bli ett enat demokratiskt land.

TT

Följ ämnen i artikeln