Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Frispråkig aktivist tystad i Jemen

Publicerad 2017-09-06

Jemen. Han har kritiserat båda sidor i det blodiga inbördeskriget. Men när den välkände aktivisten Hisham al-Omeisy fördes bort av beväpnade män tystnade en viktig röst inifrån det ofta bortglömda Jemen.

I sitt senaste Twitterinlägg skriver han att beväpnade personer dykt upp vid hans dörr i Sanaa. Sedan dess har det varit tyst. Hisham al-Omeisy fördes bort av Huthistyrkor den 14 augusti, enligt människorättsorganisationen Amnesty International som inte fått några nyheter sedan dess.

Både Amnesty International och Human Rights Watch har manat Huthirebellerna, som tog kontroll över Sanaa 2014, att släppa den 38-åriga aktivisten utan dröjsmål.

– Det här följer ett mönster av godtyckliga gripanden och påtvingade försvinnanden som Huthigruppen ägnar sig åt. Syftet är att tysta oppositionen, säger Ami Hedenborg på Amnesty i Sverige.

Sällsynt röst

Trots att kriget är en av de värsta konflikterna i regionen och den humanitära situationen beskrivs i katastroftermer är det är svårt att få omvärlden att reagera. Hisham al-Omeisy är en sällsynt röst som frispråkigt - och kritiskt - har kommenterat situationen inifrån Jemen och regelbundet intervjuats av världens medier.

– Det är oerhört viktigt att det finns människor som är beredda att berätta om vad som händer, inte minst i ett land som Jemen. Där pågår misstänkta krigsförbrytelser från alla stridande parter och säkerhetsläget gör det svårt för utländska journalister att vara på plats, säger Ami Hedenborg.

För TT har al-Omeisy bland annat beskrivit hur de för civilbefolkningen förödande saudiskledda flygbombningarna stärkt ex-diktatorn Ali Abdullah Salehs popularitet. Huthirebellerna har ingått en bräcklig allians med styrkor trogna till Saleh.

– Bombningarna driver människor i armarna på Saleh. Många känner att de lider mer i händerna på Saudiarabien än vad de någonsin gjorde under hans tid vid makten, sade al-Omeisy.

"Vakna om natten"

Men han har också vittnat om den hopplöshet som många jemeniter känner inför de blodiga strider som aldrig tycks ta slut.

– Att inte veta hur illa det kommer att bli den här gången, hur länge och om vi kommer att överleva, det är vad som håller miljontals traumatiserade, desperata efter hjälp och oroliga jemeniter vakna om natten, sade Hisham al-Omeisy till TT i augusti förra året.

TT