Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Trump räcker ut hand till hårdföra ledare

Publicerad 2017-05-03

USA. Det spelar ingen roll om du är nordkoreansk diktator eller filippinsk president som bedriver dödligt krig mot droghandel. USA:s president Donald Trump tycks vara villig att träffa nästan alla - något som kan skada USA:s anseende i demokratifrågor.

Om omständigheterna är rätt skulle det "vara en ära" att träffa Nordkoreas kärnvapenutrustade diktator Kim Jong-Un, ledare för en hårdför regim som enligt FN gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten. Filippinernas president Rodrigo Duterte har redan fått en inbjudan, vilket människorättsgrupper dömer ut som omdömeslöst med tanke på hot mot politiska motståndare och det dödliga drogkriget.

Gratulerade Erdogan

Abd al-Fattah al-Sisis besök i Vita huset i april var det första officiella i USA sedan han tog makten i en militärkupp i Egypten. "En fantastisk kille" enligt Trump medan rättighetsgrupper har uttryckt oro över en regering som fängslat tiotusentals politiska dissidenter sedan 2013.

Trump var också den första västledaren att gratulera Recep Tayyip Erdogan till segern i folkomröstningen om grundlagsändringen som ger den turkiske presidenten väsentligt mer makt. EU:s ledare var långt mer reserverade och kritiker varnar för att Erdogan i praktiken kommer att bli enväldig. Senare i maj träffas de båda öga mot öga när Erdogan reser till Washington.

"Okonventionell"

En titt på Donald Trumps inbjudningslista uppvisar onekligen en vilja från den tidigare affärsmannen att prata med nästan alla. Men USA-kännaren Erik Åsard tror inte att det handlar om någon utvecklad syn på vare sig diplomati eller militär strategi - områden där Trump är beroende av råd och synpunkter från sina medarbetare.

– Han är okunnig och okonventionell i det mesta han företar sig, men inte den förste som bjuder in auktoritära ledare till Vita huset. Men inviterna till Kim och Duterte liksom hans varma ord om Putin röjer en förkärlek för auktoritära ledare i en utsträckning som vi inte har sett tidigare, säger Erik Åsard som är professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

– Vad han inte tycks inse är att inbjudningarna skänker legitimitet åt diktatorer och gör det svårt för USA att tas på allvar när det predikar om demokrati och mänskliga rättigheter i världen.

Försvarar inbjudan

Vita husets stabschef Reince Priebus har försvarat inbjudan av Duterte och säger att Trumps högsta prioritet är att ta itu med hotet från Nordkorea och samarbeta med länder i Sydostasien.

Den filippinske presidenten har dock sagt att han kanske är för upptagen för att komma till Washington.

– Det spelar ingen roll om det är bra folk, dåligt folk eller folk som vi önskar skulle göra bättre ifrån sig i sina länder. Vi måste stå på samma sida. Det betyder inte att mänskliga rättigheter inte spelar någon roll men utvecklingen i Nordkorea är så allvarlig att vi behöver samarbeta med så många som möjligt i området, sade Priebus nyligen till ABC News.

TT

Följ ämnen i artikeln