Chans att Katalonien får kvinnlig ledare

Publicerad 2017-12-21

Spanien. Dagens ovissa nyval i Katalonien ser ut att kunna ge två kvinnor chansen att styra den konfliktfyllda regionen - separatisten Marta Rovira från vänsterpartiet ERC eller unionisten Ines Arrimadas från mittenhögerpartiet Ciuadadanos.

Nyvalet är framtvingat av centralregeringen i Madrid. Efter den illegala folkomröstningen den 1 oktober gav det katalanska parlamentet den 27 oktober grönt ljus för att proklamera självständighet.

Det fick premiärminister Mariano Rajoy att för första gången under landets moderna demokrati åberopa artikel 155 i den spanska författningen. Centralmakten tog kontroll över maktutövningen i Katalonien och utlyste nyvalet.

Enligt opinionsmätningarna är ställningen jämn mellan självständighetsivrande respektive spansknationalistiska blocket. Störst parti lär ERC eller Ciudadanos bli.

Gick i landsflykt

När artikel 155 klubbades i Madrid flydde regionpresidenten Carles Puigdemont till Bryssel på grund av risken att gripas. Därifrån har han bedrivit valrörelse för den nya valplattformen Junts per Catalunya (JuntsXCat), som inbegriper hans borgerliga parti PDECAT.

Det andra stora separatistpartiet är ERC som bildades 1931. Partiledaren Oriol Junqueras, tidigare vice regionpresident, sitter fängslad utanför Madrid misstänkt för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel efter oktoberhändelserna.

Tvåa i partiet är generalsekreteraren Marta Rovira, 40 år. Skulle separatistsidan vinna, med ERC som största parti, kan hon få vikariera som regionpresident så länge Junqueras är inlåst. Fast även hon hotas av fängelse för sin roll den 1 oktober.

Hyllar varandra

Ines Arramadas - en karismatisk 36-åring född i Andalusien och gift med en tidigare katalansk separatistpolitiker (!) - är en stigande stjärna inom Ciuadadanos som motsätter sig katalansk nationalism. Hennes mål är att styra Katalonien ihop med socialistiska PSC och konservativa PP och har i valtalen talat sig varm för förbättrade sociala reformer.

I en tv-debatt nyligen berömde Marta Rovira sin antagonist för att "bryta glastaket i politiken" genom att sikta på topposten. Ines Arramadas svarade varmt:

– Du är en modig kvinna.

I spekulationerna om ny regionpresident nämns även PSC-ledaren Miquel Iceta, 57 år, som outsider i en kompromisslösning.

Dämpad separatism

Luften i det storstilade katalanska självständighetsprojektet har pyst ur efter det hårdhänta svaret från Madrid och separatistisk sprickbildning.

Inför dagens val har retoriken tonats ned, och det råder mer försonliga tongångar. Så här skrev till exempel Oriol Junqueras till Reuters häromdagen:

"Jag kan försäkra dig om att vi i första hand är demokrater och i andra hand separatister, och att målet inte alltid rättfärdigar medlen."

Även PDECAT har öppnat för samtal och förhandlingar om Kataloniens framtid.

Över 5,5 miljoner är berättigade att rösta fram 135 mandat i regionalparlamentet. För att någon sida ska få majoritet krävs alltså 68 mandat.

– Sannolikheten för ett dödläge och ett nytt extraval är mycket hög, säger politikanalytikern José Fernández-Albertos på tankesmedjan CSIC till AFP.

Vallokalerna stänger klockan 20 och enligt AFP blir det inga vallokalundersökningar. Runt klockan 22 tros 80 procent av rösterna vara räknade.

TT

Följ ämnen i artikeln