Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Fredspris för kamp mot kemvapen

Publicerad 2013-10-11

Stockholm. Den FN-nära organisationen OPCW får Nobels fredspris för sitt "omfattande arbete med att avskaffa kemiska vapen."

Priset kan sätta press på stater som ännu inte förstört sina kemvapen.

Även länder som inte har anslutit sig till på konventionen om förbud mot användande, produktion och lagring av kemvapen, som trädde i kraft 1997, kan känna ökat tryck att göra det nu.

Nobelkommittén var tydlig med vilka den särskilt hade i åtanke.

– Vissa stater är fortfarande inte medlemmar. Vissa länder har inte observerat deadline för att förstöra sina vapen. Det gäller särskilt USA och Ryssland, sade Torbjørn Jagland, kommitténs ordförande.

– Händelserna i Syrien är en tragisk påminnelse om att mycket arbete återstår, sade OPCW:s chef Ahmet Üzümcü vid en presskonferens på fredagseftermiddagen efter det blivit klart att organisationen får fredspriset.

Han påpekade att uppdraget i Syrien är första gången som organisationen arbetar i en pågående konflikt.

– Detta är ett välförtjänt pris som kan bli direkt fredsskapande. Tajmningen är fantastisk, sade norske riskanalytikern Jørn Siljeholm som tidigare arbetat som FN-vapeninspektör.

Åke Sellström, som lett de inledande undersökningarna om kemisk krigföring i Syrien, ser priset som ett erkännande för hela sin "bransch".

– Man får lite extra glädje och energi.

Rolf Ekéus, tidigare chef för FN:s vapeninspektörer i Irak, är väldigt nöjd.

– Det var hög tid att en seriös organisation som jobbar med att förstöra massförstörelsevapen får priset, säger han till TT.

TT: Ska du fira i dag?

– Det ska jag ju faktiskt. Man får väl ta kontakt med sina vänner som var med och kämpade för att få igenom det där avtalet som vi slet med i Genève på den tiden, säger Ekéus som var med i framtagandet av konventionen.

Üzümcü hoppas att priset ska hjälpa till att bringa fred i Syrien och att fler länder ska ratificera konventionen om förbud mot användande, produktion och lagring av kemvapen.

– Bara sex länder står utanför konventionen, sade Üzümcü.

– Vi kommer att använda dem till att uppfylla konventionen och till förstörelse av vapen världen över, svarade han på en fråga om vad OPWC ska göra med prispengarna.

Många länder har levt upp till sina åtaganden enligt konventionen, sade Üzümcü. Några stater har ännu inte förstört sina vapen, en process som är arbetskrävande, dyr och farlig.

– Jag är övertygad om att de här staterna är fast beslutna om att förstöra sina vapen, sade han.

Nobelkommittén framhöll dock att OPCW inte tilldelats priset på grund av utvecklingen i Syrien.

– Man kan väl säga att det var överraskande men i rätt tid - priset ska ju gå till insatser som gjorts under det senaste året och det här är ju verkligen en organisation som världen blivit medveten om under det senaste året, säger Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, till TT.

Enligt kommitténs regler måste OPCW ha nominerats flera månader innan kemvapenattacken i Syrien den 21 augusti, som lett till processen med skrotning av Syriens kemvapenarsenal.

OPCW:s framgång visar vikten av att multilateralt samarbete, anser Johan Hallberg, biträdande chef på fredsforskningsinstitutet Sipri.

– Det är en fantastisk uppmuntran, det sätter ett politiskt fokus på ett arbete som ofta sker långsamt i det tysta, sade han.

TT