Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

"Det finns ingen vapenvila längre"

Publicerad 2016-09-21

Syrien. Attacken mot en hjälpkonvoj i måndags kan ha varit det definitiva slutet på den bräckliga syriska vapenvilan, enligt en expert.

Utrikesminister Margot Wallström kallar det som hänt för "ett stort bakslag", efter ett krismöte i FN:s säkerhetsråd.

Minst fyra personer, två sjuksköterskor och två chaufförer, miste livet när en vårdinrättning i Khan Tuman, sydväst om storstaden Aleppo, raserades under ett flyganfall sent på tisdagen. Ytterligare en sjuksköterska skadades allvarligt, enligt den internationella organisationen UOSSM.

"Finns ingen vapenvila"

Förutom biståndsarbetarna dödades minst nio rebellsoldater i angreppet, som utfördes av antingen syriska eller ryska bombplan. Det uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från distans i Storbritannien, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Uppgifterna följer efter måndagens uppmärksammade bombning av en hjälpsändning i Aleppoprovinsen. Omkring 20 civila dödades när 18 lastbilar flygbombades.

Attacken mot hjälpkonvojen kan vara dödsstöten för en vapenvila som redan vid upprepade tillfällen förklarats vara på randen till en kollaps.

– Det finns inte någon vapenvila längre, tyvärr. Attacken mot hjälpkonvojen var slutet, säger Jan Hallenberg, senior professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Nu är det tyvärr bara John Kerry och några till som tror på det här.

Förnekar inblandning

Enligt FN var fordonskolonnen med totalt 31 fordon på väg för att leverera förnödenheter till Oram al-Kobra.

Både Ryssland och Syrien förnekar inblandning i attacken. Men det finns inte så många fler potentiella skyldiga parter att välja mellan, enligt Jan Hallenberg.

– Det kan inte vara oppositionen, de har inga flygplan. Och USA flyger inga flygplan där. Så antingen är det ryssarna eller den syriska regimen, säger han.

– Jag tror att det snarare är regimen som har gjort det, för att visa sin makt och hämnas på sina motståndare.

Möte i säkerhetsrådet

I New York inledde FN:s säkerhetsråd ett krismöte om Syrien på onsdagen. Generalsekreteraren Ban Ki-Moon inledde mötet med att förklara att vapenvilan måste återupplivas.

Men Jan Hallenberg tror inte på något skarpt resultat från mötet. Både Syrien och Ryssland ägnar sig åt ett cyniskt maktspel, utan en stark motpart, menar han.

– För varje dag som går blir den amerikanske presidenten allt mindre mäktig, eftersom han ska ersättas. USA:s förhandlingsposition är för svag för att man verkligen ska kunna trycka på ryssarna, även om John Kerry gör allt han kan.

"Stort bakslag"

Utrikesminister Margot Wallström (S) fanns på plats i rummet under säkerhetsrådets krismöte. Hon säger att det finns ett fortsatt hopp om processen, som förhoppningsvis ska leda till fred.

TT: Skulle du säga att vapenvilan lever?

– Just nu, med det som hänt, så känns det som ett stort bakslag för diskussionerna och för tilltron till parterna. Det gäller också den syriska armen, för tyvärr har vi sett alldeles för mycket av att de bombar civila och oppositionen och inte de som ska vara måltavlor.

TT

Följ ämnen i artikeln