Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Så lyckades Trump ta USA med storm

Publicerad 2016-09-23

USA. Donald Trumps politiska karriär är en framgångssaga ingen kunnat förutse.

– Ingen tog honom seriöst förrän det var alldeles för sent, säger Alex Conant, tidigare kommunikationschef för Marco Rubio, en av dem som Trump besegrat.

Nu på måndag ställs Donald Trump mot Hillary Clinton i den första av tre tv-sända debatter mellan de båda presidentkandidaterna.

Få trodde att Trump skulle nå så här långt - allra minst Alex Conant. Han är själv på sätt och vis ett offer för Trumps oväntade framgång.

– Ingen trodde på honom som en seriös kandidat utan vi skrattade åt Trump. Vi trodde hela tiden att han skulle gå under av sig själv, säger han till TT.

Alex Conant är på ett dygnslångt besök i Sverige, inbjuden att tala vid Maktens språk, en konferens om kommunikation inom bland annat den politiska världen.

Just det är ett område som 36-årige Conant kan utomordentligt väl. Förutom arbetet med Marco Rubio har han tidigare arbetat i Vita huset under George W Bush liksom för Republikanerna under presidentvalskampanjen 2008.

Ändå, för varje primärval som Trump tog hem blev det allt tydligare, inte bara för Conant och Rubio utan för hela USA:s politiska etablissemang, att "skämtet" var i högsta grad på allvar.

När Conant ska försöka förklara varför Trumps retorik varit så framgångsrik ser han ett par tungt vägande faktorer, förutom förmågan att skapa rubriker.

Inte smartare än en fjärdeklassare

En faktor är Trumps enkla och konkreta språk. När tidskriften Politico lät analysera några av Trumps tal framkom att språknivån motsvarar den för en elev i tredje eller fjärde klass.

– För politiker som vill lyckas finns en läxa att lära sig här: Håll ditt budskap enkelt. Trump är lätt att förstå och till exempel budskapet "Make America Great Again", det satte sig direkt i folks medvetande medan många fortfarande inte vet vad Hillary Clintons paroll är.

En annan viktig faktor är hur han utnyttjat rådande medielandskap och upprepar sitt budskap.

– Trump är en väldigt effektiv kommunikatör och använder till exempel Twitter frekvent liksom ringer själv in för att medverka i olika politiska talkshows. Sedan är han oerhört disciplinerad när det gäller att upprepa sitt budskap. Det är inte bara enkelt utan överallt. I dagens medielandskap rör sig allt så snabbt, människors Facebookflöde är konstant, om något går ut klockan sex på morgonen är det inte troligt att någon tar till sig det klockan sex på kvällen.

Svårare är att förklara hur Donald Trumps mest extrema utspel inte verkar skada förtroendet bland väljarna. Alex Conant menar att det är en extrem situation.

– Vi har aldrig sett en kandidat som Donald Trump tidigare. Han är en helt ny typ av politiker. Han gör personattacker dagligen som andra politiker inte skulle drömma om att göra över huvud taget någon gång under sina politiska karriärer.

Som olja på en gås

TT: Trodde du vid något utspel att "det här kommer att slå tillbaka?"

– Absolut. Vid flera tillfällen, som när Trump första gången sa att han vill förbjuda muslimer att resa in till USA eller gjorde sig lustig över en journalists handikapp. Det är ett fortsatt mysterium hur han kan framföra så kränkande åsikter utan att opinionssiffrorna påverkas negativt.

Allt det här bidrog till att besegra inte bara Marco Rubio utan ytterligare ett tiotal republikanska kandidater. Frågan är dock om det räcker för att vinna även över Hillary Clinton. Alex Conant är mycket tveksam.

– Mitt Romney fick 92 procent av alla republikanernas röster och förlorade ändå (2012 mot Obama). Trump måste nå en sådan siffra och dessutom lyckas bättre bland oberoende och demokratiska väljare än vad Romney gjorde.

Det skulle i och för sig kunna hända eftersom Hillary Clinton är så impopulär bland många väljare.

TT: Du kunde inte föreställa dig att Trump skulle nå så här långt. Kan du föreställa dig hur han skulle bli som president?

– Allting kring Trump är ju väldigt oförutsägbart och jag gissar att han som president skulle vara exakt så också.

TT

Följ ämnen i artikeln