Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Liu Xiaobo: Regimkritiker radikaliserad i Oslo

Publicerad 2017-07-13

Kina. En tom stol, ett porträtt av pristagaren och varma applåder. När Nobels fredspris delades ut i Oslo 2010 satt mottagaren Liu Xiaobo redan fängslad hemma i Kina.

Liu Xiaobo var litteraturvetare och författare och blev en av Kinas mest kända regimkritiker.

Han föddes den 28 december 1955 i Changchun i provinsen Jilin i centrala Kina. Han tog doktorsexamen i litteratur Peking 1988 och gästföreläste på flera utländska universitet, bland annat i Oslo.

Under tiden i Oslo "svängde han tydligt från att vara litteraturkritiker till att bli systemkritiker", har den norske Kinaforskaren Harald Bøckman berättat.

Protestvår 1989

Våren 1989 deltog Liu i demokratiupproret och protesterna på Himmelska fridens torg i centrala Peking. Han greps, fängslades i 20 månader och förlorade sitt universitetsarbete. Man han fortsatte efter frigivningen att verka för demokratiska och mänskliga rättigheter och fängslades flera gånger.

I slutet av 2008 greps Liu igen. Då hade han varit med om att författa frihetsmanifestet Charta 08 med krav på politiska reformer och större fri- och rättigheter.

2009 dömdes han till elva års fängelse för uppvigling och omstörtande verksamhet. Hans hustru Liu Xia sattes i husarrest.

Norge straffades

Regimens åtgärder väckte protester på många håll, och 2010 utsågs han till fredspristagare i Oslo.

Norska Nobelkommitténs val väckte starka reaktioner i Peking, där regeringen anklagade norrmännen för att stödja och upphöja en vanlig "brottsling". Kina straffade Norge i flera år. Stortingsledamöter fick inte inresevisum och fiskexporten till Kina tog stryk.

Men Liu har också haft stöd inom Kina. Albert Ho, parlamentsledamot i den kinesiska specialregionen Hongkong och ordförande i en rättighetsgrupp, sade i samband med prisutdelningen 2010:

"Liu är inte ensam. I Kina vill tiotusentals människor ha ett fritt och demokratiskt land".

TT