Expert: Svårt ställa ansvariga inför rätta

Publicerad 2017-04-04

Syrien. Stridsgasen som använts i Khan Sheikhun är ett massförstörelsevapen som är förbjudet i krig. Syrien har tvingats skriva på FN-konventionen från 1997, men det är svårt att veta om kemvapen finns kvar i landet, enligt experter.

– Det råder total klarhet i rättsläget, att det är förbjudet, men det är osannolikt att personen som beordrat användningen kan ställas inför rätta eftersom Syrien inte har anslutit sig till den internationella brottsmålsdomstolen ICC, säger Said Mahmoudi, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

– FN:s säkerhetsråd kan visserligen ge ICC:s åklagare grönt ljus att börja en utredning, men i så fall kommer Ryssland förmodligen att lägga in sitt veto

Omvärlden har däremot möjlighet att införa riktade sanktioner mot Syrien om det går att bevisa att regimen ligger bakom.

– Många länder, däribland Ryssland och Iran, hjälper Syrien med vapen och militär rådgivning. Även om FN:s säkerhetsråd inte kan enas om att införa sanktioner mot regimen eller enskilda personer kan EU eller andra länder göra det, säger Said Mahmoudi.

Expert: Troligen saringas

Vittnesuppgifter från Khan Sheikhun tyder på att invånarna fallit offer för ett nervgasliknande ämne, möjligtvis saringas, enligt Britt Karlsson som forskar om kemiska stridsmedel vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Sarin är en lättflyktig vätska som angriper nervsystemet på ett sådant sätt att man får kramper, andningssvårigheter och slembildning, och sedan dör man av att andningsmuskulaturen och styrningen från hjärnan kollapsar. Får du tillräckligt mycket går det väldigt fort, men är det lite mindre är förloppet utdraget, säger hon.

Syrien tvingades att skriva under FN:s kemvapenkonvention 2013. Sedan dess har landets kemvapen förstörts under FN:s bevakning, men det är svårt att veta om Syriens president Bashar al-Assad verkligen gav hela bilden.

– Inspektörerna far inte runt hela landet utan till de platser som har deklarerats, säger Britt Karlsson.

Flygförbudszon möjlig

Mikael Eriksson, säkerhetspolitisk forskare vid (FOI), tycker att det är för tidigt att spekulera i vem som ligger bakom - men att spåren pekar i riktning mot regimen eller enskilda befälhavare inom Syriens försvarsmakt, förutsatt att uppgifterna om att stridsgasen släppts med flyg är korrekta.

– Omvärlden ska inte vara främmande inför att prova gamla lösningar. Under inledningstiden diskuterades huruvida USA:s dåvarande president Barack Obama skulle kunna stödja en flygförbudszon. Sedan dess har den militära dynamiken försvårats genom Rysslands inträde, men jag tycker inte att man ska se det internationella samfundet som handlingsförlamat bara för att det råder kaos på marken. Det handlar till syvende och sist om politisk vilja, säger Mikael Eriksson.

TT

Följ ämnen i artikeln