Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Chen väntas ta över efter Xi

Publicerad 2017-10-24

Kina. Chen Miner, en 57-årig partipamp från Chongqing, pekas ut som en av dem som kan ta över som Kinas ledare om fem år.

En plats i det ständiga utskottet i Kommunistpartiets politbyrå vore ett stort steg på vägen.

Med Kommunistpartiets kongress avslutad och de 200 medlemmarna i det kinesiska kommunistpartiets centralkommitté på plats återstår nu att se vilka som verkligen kommer att styra Kina de kommande fem åren.

Föryngrad politbyrå

På sin första session ska partiets 19:e centralkommitté i morgon, onsdag, utse de 25 ledamöterna i den så kallade politbyrån, en generalsekreterare och det ständiga utskottet.

– Vi kan redan nu konstatera att det kommer att bli 13 nya kandidater bland de 25 i politbyrån och de är allra yngre. Jag ser på listan att många är 60-talister, så det är en föryngring, säger Kinakännaren Frédéric Cho.

Generalsekreteraren är redan given. Det är en given titel på president Xi Jinpings visitkort. Men vilka som tar plats i det ständiga utskottet, där Xi ska samla den verkliga makteliten i landet, är i princip bara möjligt att säkert veta när utskottet radas upp på scenen i Folkets stora hall, vid Himmelska fridens torg, i Peking. Det ska ske under onsdagen, enligt nyhetsbyrån Nya Kina.

Fem av dagens sju utskottsledamöter antas bli utbytta. Och sinologer hoppas bland nykomlingarna hitta en kronprins till president Xi.

Bakom kulisserna

Ett stalltips som återkommer är 57-åringen Chen Miner, Kommunistpartiets ledare i Chongqing. Han har åldern inne och om han väljs in skulle det vara en logisk följd på den kometkarriär han gjort i det kinesiska kommunistpartiet under Xis första fem år vid makten.

En annan kandidat är 54-åringen Hu Chunhua, i dag partiboss i Guangdongprovinsen.

Bedömare spekulerar samtidigt i att Xi kan avvakta med att lyfta upp en kronprins. Då skulle han mer ostört kunna fortsätta stärka sin position som den mäktigaste kinesiska ledaren sedan Mao Zedong och bädda för att behålla makten bakom kulisserna även efter det att han formellt måste avgå som president 2022.

Kinas mäktigaste man

Det har skett förr, som när Jiang Zemin behöll rollen som Kinas överbefälhavare i två år efter det att Hu Jintao tog över 2002. Ett annat exempel är Deng Xiaoping.

– Deng lämnade 1989 över ordförandeskapet i Kinas militärkommission, men fortsatte att vara Kinas mäktigaste man fram till sin död 1997. Och då hade han bara titeln hedersordförande i det kinesiska bridgeförbundet, säger Frédéric Cho.

För Xi Jinping skulle det därför kanske räcka med ordförandeklubban i Kinas fotbollsförbund, enligt Frédéric Cho.

– Han älskar ju fotboll.

TT