Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Kinesisk polis kan få jobba på Hongkongmark

Publicerad 2017-07-27

Hongkong. Fastlandskinesiska poliser kan för första gången få jobba under kinesisk lag på en järnvägsstation i Hongkong för en ny höghastighetståglinje.

Demokratianhängare ser det som ett nytt hot mot den halvautonoma enklavens självstyre.

Den nya linjen, till en kostnad av motsvarande 90 miljarder kronor, kommer nästa år att koppla ihop Hongkong med Fastlandskinas höghastighetsjärnvägsnät.

Enligt ett förslag från den lokala regeringen ska kinesiska poliser och gränskontrollanter få arbeta på delar av järnvägsstationen i Hongkong under kinesiska fastlandslagar. Den lokala regeringen hävdar att det behövs för att passagerarströmmarna ska kunna flyta smidigt, och för att undvika att passagerarna tvingas kliva av tåget innan gränsen för att genomföra gränskontroller, innan tåget rullar in i Hongkong.

Men kinesisk lag får med några få undantag inte gälla i Hongkong, enligt Hongkongs grundlag.

Hyr ut terminalen

För att runda de juridiska problemen planerar Hongkong att hyra ut en del av terminalen till Kina, formellt kan den därmed ses som utanför Hongkongs territoriella gräns.

Planerna får kritik av demokratianhängare i Hongkong, som ser det som ett hot mot dagens "ett land, två system"-princip, som ger Hongkong stort självbestämmande, och att det är början på ökad kinesisk kontroll.

– Jag är väldigt orolig att allmänheten av misstag kommer att bryta mot fastlandslagar, säger parlamentsledamoten Lam Cheuk-Ting vid Demokratiska partiet till lokala Hong Kong Free Press, och utvecklar resonemanget:

– Det är lätt att föreställa sig att när man är på ett norrgående tåg som ännu inte lämnat Hongkong, kan Hongkongbor fortfarande komma åt lokal information, som exempelvis (fredspristagaren) Liu Xiobos artikel "Jag har inga fiender". De läser den och delar den, och då kan de tyvärr ha brutit mot subversiva lagar och kan gripas.

"Peking vill visa makt"

Claudia Mo, en annan parlamentsledamot, kallar hela projektet för ett politiskt verktyg, eftersom Hongkong redan i dag är väl sammankopplat med fastlandet.

– Peking vill visa sin suveräna makt, att det står över Hongkong. De tar bort vår rätt att inte vara rädda i vårt eget land, säger hon till The Guardian.

Men Hongkongs lokala regering försvarar uppgörelsen, som de styrande menar ligger i Hongkongbornas intresse.

– Genomförandet av ett samlokaliseringsarrangemang är varken ett direktiv eller en order från Kinas regering, säger justitieminister Rimsky Yuen Kwok-Keung till South China Morning Post.

TT