Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Politisk oro i omvärlden efter Turkiets ja

Publicerad 2017-04-16

Turkiet. Turkiets mycket knappa ja till en extremt stärkt presidentmakt oroar i omvärlden. Många hoppas att president Erdogan tar försiktiga steg i hur han förändrar landets statsskick.

"Om resultatet står sig så innebär det en ny konstitution som centrerar den redan centraliserade makten, förändrar de grundläggande demokratiska maktdelningsprinciperna och skyddar staten från folket snarare än tvärtom", säger Karin Enström (M), vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, i ett skriftligt uttalande till TT.

Hon pekar också på att resultatet visar att Turkiet är mycket splittrat.

"Vi hade hoppats att Turkiet skulle utvecklas åt ett annat håll än vad som varit fallet de senaste åren. Ett ja i folkomröstningen är ytterligare ett stort steg i motsatt riktning."

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen säger sig vara bekymrad över utgången i den turkiska folkomröstningen.

"Märkligt att demokrati används för att inskränka demokrati. Förnekar inte flertalets rätt, men är nu rätt bekymrad över ett nytt turkiskt statsskick", skriver han på Twitter.

Det turkiska politiska ledarskapet bör noggrant tänka igenom hur de går vidare efter det mycket jämna resultatet i folkomröstningen, manar Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland i en kommentar till nyhetsbyrån Reuters:

"Det är av yttersta vikt att säkra rättsväsendets oberoende i linje med rättsstatens principer, som finns inskrivna i Europakonventionen. Europarådet, där Turkiet är en fullvärdig medlem, är redo att stödja landet i den processen."

Även EU-kommissionen pekar i ett uttalande på det jämna resultatet och uppmanar Turkiet att söka bredast möjliga samförstånd i hur den nya författningen genomförs, rapporterar Reuters.

TT

Följ ämnen i artikeln