Superhjälte kämpar mot syraattacker
Publicerad 2016-10-01
Indien. Hon överlevde en gruppvåldtäkt. Nu är superhjälten Priya tillbaka. Med hjälp av en serietidning hoppas skaparna bakom "Priyas spegel" rikta uppmärksamheten mot problemet med syraattacker mot kvinnor i Indien och runt om i världen.
Det har gått drygt tio år sedan Monica Singh förlorade sitt ansikte när ett par män på motorcykel i den indiska staden Lucknow kastade frätande syra på henne. Det var straffet för att hon inte ville gifta sig med en bekant. Nu bor Singh i USA, och efter otaliga ansiktsrekonstruktioner har hon uppfyllt drömmen om att arbeta som modedesigner.
Hennes historia är en av flera som ligger till grund för Priyas spegel, som publiceras både i papper och digitalt med inslag av förstärkt verklighet. Serien bygger på berättelser från kvinnor som överlevt syraattacker i USA, Colombia och Indien.
– De är de verkliga hjältarna som vi vill lyfta fram, säger Ram Devineni, en av skaparna.
Vill inspirera
Med sin medverkan hoppas Monica Singh inspirera kvinnor som utsatts för liknande attacker att hitta mod.
– Efter ett sådant avskyvärt brott förlorar du självförtroendet och all kärlek till livet. Nu vill jag hjälpa tusentals flickor, säger hon i en video.
Hjälten Priya skapades ursprungligen som en reaktion på den brutala gruppvåldtäkten av Jyoti Singh på en buss i Delhi 2012. Den första serien, i vilken Priya kämpar mot sexuellt våld, uppmärksammades av FN och laddades ner över en halv miljon gånger. Enligt Ram Devineni nådde den miljontals läsare världen över.
I Priyas spegel är superhjältinnan tillbaka, och tillsammans med en grupp som överlevt syraattacker kämpar hon mot en demonkung. Serien vänder sig till en ung publik, särskilt tonårspojkar. Nästa år ska skolor i Indien få kopior att dela ut bland eleverna.
Kulturellt problem
Ram Devineni fick idén till Priya när han deltog i protesterna efter våldtäkten i Delhi. När Devineni frågade en polis vad han tyckte om det uppmärksammade fallet fick han svaret att inga bra flickor går hem ensamma på kvällen.
– Han antydde att hon antingen förtjänade våldtäkten eller provocerade fram den. Då insåg jag att problemet med könsbaserat våld är kulturellt, inte rättsligt. Och kulturella problem tacklas bäst genom att ändra folks uppfattningar. Med Priya vill vi erbjuda ett annat narrativ.
TT