Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Koleran sprider sig som en löpeld i Jemen

Publicerad 2017-07-30

Jemen. Långt från strålkastarljusen pågår världens just nu värsta humanitära kris i Jemen. Över 20 miljoner människor är i behov av hjälp i ett land som lamslås av brutala strider, torka och en koleraepidemi.

– Sjukhussystemet är i stort sett helt kollapsat, säger Hanna Broberg hos Läkare utan gränser.

Hon kastades rakt in i arbetet. Hanna Broberg landade i dallrande 40-gradig hetta och for därefter direkt till Abs i nordvästra Jemen, för att arbeta med att bygga upp ett koleracenter i staden.

– Abs är en av de platser som drabbats allra hårdast. Det fanns ingen tid till att tänka efter, det var bara att sätta i gång och jobba för att få allting att fungera med logistiken, det medicinska och med personalen, berättar Hanna Broberg för TT.

Pojke med åldrad blick

Inbördeskrig, svår torka och utbredd fattigdom - som om detta inte var nog har Jemen dessutom drabbats av det värsta kolerautbrottet i modern tid. Ingenstans har antalet smittade ökat så snabbt. Mer än 370 000 människor har redan smittats sedan utbrottet startade i april. Hittills i år har 1 800 dött. Många av dem är barn, eftersom de är extra känsliga, och Jemen har en mycket ung befolkning.

– Jag minns framför allt en pojke som kom in som var fruktansvärt avmagrad, bara skinn och ben. Han var i tolvårsåldern men han hade en gammal människas blick. Han förkroppsligade så tydligt hela situationen, med matbristen som råder, att det inte finns tillgång till sjukvård och vad denna koleraepidemi gör med befolkningen, säger Hanna Broberg.

Outplånliga är också minnena av hundratalet gravida kvinnor som lämnade sjukhuset utan ett nyfött barn i famnen. På grund av den uttorkning kolera innebär hade fostren dött redan i moderlivet, berättar Hanna Broberg, som var i Jemen i drygt en månad.

Enligt Melker Måbeck, internationell chef vid svenska Röda Korset, har 900 barn dött under de senaste tre månaderna.

– Det om något är ett skäl till varför man ska bry sig om det som pågår i Jemen. Det, och att 20 miljoner människor i ett enda land är i behov av humanitär hjälp. Sju miljoner människor vet inte var de ska få sitt nästa mål mat ifrån, säger han om den negligerade konflikten.

Följer inte humanitär rätt

Röda Korset finns på plats på ett tjugotal sjukhus i elva regioner i Jemen och samarbetar med sin systerorganisation Röda Halvmånen. Hjälporganisationernas arbete är svårt att bedriva av en rad skäl, påpekar Melker Måbeck.

– Vi kan bygga upp en vattendistributionsanläggning ena dagen, som sedan bombas sönder nästa dag. Grundproblemet är att de stridande parterna inte följer den humanitära rätten. Här har även de som stöder de stridande parterna ett ansvar för skyddet av civilbefolkningen, sjukvården och den civila infrastrukturen, säger Melker Måbeck.

Hanna Broberg kom nyligen tillbaka till Sverige.

– Jag känner mig lyckligt lottad att leva i ett land där man kan ta sig till sjukhus utan att behöva oroa sig för om det ska utsättas för ett luftangrepp. Ödmjukhet är garanterat någonting som man tar med sig hem.

TT