Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Jemen "ljusår" från fred efter Salehs död

Publicerad 2017-12-25

Jemen. Ali Abdullah Salehs död innebär ett nytt mörkt kapitel i den dystra historien om det krigshärjade Jemen. Ex-presidentens frånfälle tycks föra landet ännu längre bort från fred.

– Striderna eskalerar snarare än trappas ned, säger analytikern Adam Baron.

Bilderna på Ali Abdullah Saleh med ett blodigt hål i huvudet spreds snabbt i början av december och chockade ex-presidentens anhängare - och fick hans fiender att fira.

Huthirebeller jublade över "förrädarens" död och det tog bara timmar innan bilderna på Saleh hade försvunnit från gatorna i Sanaa. Moskén som bar hans namn döptes om och tapetserades med slagord riktade mot USA och Israel.

Nästa steg var tillslag mot medlemmar av Salehs parti, Allmänna folkkongressen. På bara ett par dagar ska över 500 anhängare ha förts till okänd plats efter razzior mot deras hem, enligt BBC som också skriver att över 40 journalister har gripits.

– Salehs död har gjort det enklare för Huthirebellerna att agera. De kan göra som de vill utan att behöva rådfråga Saleh och hans anhängare, säger Adam Baron på tankesmedjan European Council on Foreign Relations till TT.

– Samtidigt var det många som chockerades över sättet de dödade Saleh på och de hårdföra åtgärder som rebellerna har vidtagit för att konsolidera sin makt.

Upptrappade strider

Trots att Saleh hade tvingats bort efter 33 år vid makten var hans inflytande i inbördeskrigets Jemen stort. Han var en kappvändande mästermanipulatör och det var beskedet om att han ville avsluta samarbetet med Huthirebellerna och i stället "vända blad" i relationerna med den saudiskledda militäralliansen - som han hade bekämpat sedan 2015 - som skulle bli hans död.

Sedan dess har striderna trappats upp. Militäralliansen har intensifierat sina attacker och Huthirebellerna har pressats tillbaka vid flera viktiga frontlinjer. Samtidigt behåller rebellerna kontrollen över Sanaa och nyligen sköts en robot mot den saudiska huvudstaden Riyad - den andra sedan november.

– Raketerna ska ses som markeringar mot USA och mot Saudiarabien, särskilt som det då hade gått tusen dagar sedan det saudiskledda kriget inleddes. Det är också ett sätt för rebellerna att visa att de kan skjuta tillbaka.

Saudiarabien har anklagat sin ärkefiende Iran för att leverera vapen till de shiamuslimska rebellerna i Jemen, vilket ihärdigt förnekas av Teheran. Nyligen visade USA upp vapendelar som Washington menar vittnar om det militära stödet och enligt organisationen International Crisis Group växer bevisbördan. Oavsett finns de iranska fingeravtrycken överallt.

I ett land som genomgår den värsta humanitära krisen i världen och där tusentals människor har dödats av såväl konflikt som av kolera är det svårt att se några vinnare. Men många bedömare är överens om att Iran med en relativ liten insats har orsakat stor huvudvärk för saudierna.

– Iran har lyckats fånga saudierna på en rätt eländig plats, där de är distraherade från annat som pågår i regionen och där de tvingas plöja in enorma resurser i ett krig som inte leder någonstans, säger Baron.

"Ljusår från fred"

För att kunna ta de första stegen mot ett slut på kriget krävs åtgärder som skapar tillit och nedtrappning, säger Baron som dock inte ser några förutsättningar för en sådan utveckling i närtid.

– Huthirebellerna är mer paranoida än tidigare och mindre intresserade av att ingå i en fredsöverenskommelse. Salehs anhängare är ute efter blod. Och den saudiskledda alliansen ser nu sin chans att förbättra sin ställning på slagfältet, säger Baron och konstaterar:

– Om vi var många mil från fred förut, så är vi ljusår bort nu.

TT

Följ ämnen i artikeln