Bangladesh vill omvandla mat till etanol
Publicerad 2017-05-01
Bangladesh. Bangladesh planerar att omvandla en del av det spannmål landet producerar till etanol, som ska blandas i bensin för att göra bränslet grönare.
Men experter varnar för att det kan förvärra en redan svår situation för landets fattiga.
Energimyndigheten meddelade tidigare i år att Bangladesh kommer att använda olika typer av spannmål för att producera etanol, för att blanda med bensin.
Landet importerar redan nu spannmål och producerar, trots en stor befolkning, inte mycket klimatfarliga utsläpp. Experterna befarar att åtgärden kan leda till stigande matpriser, speciellt för de fattiga.
Moshiur Rahman, som arbetar för fjäderfäindustrin, kallar planen för "självmord". Mycket av landets majs används som föda till djur. Men landet importerar hälften av majsen från USA och Brasilien, och en ökad efterfrågan kan leda till att priserna stiger.
– Majspriserna kommer att stiga om det används till etanolproduktion. Priserna för ägg och kyckling kommer att vara utom räckhåll för vanliga människor, säger han.
Stigande matpriser
Majs äts även av många av landets fattiga, och blandas med mjöl och äts som flingor eller kex. Många av landets låginkomsttagare äter också regelbundet brutet ris.
Stigande matpriser är redan ett stort problem och ungefär 13 procent av landets befolkning lever på mindre än 2 dollar per dag.
Enligt en utredning från Bangladesh energimyndighet kan landet producera 18 miljoner liter etanol varje år. Det skulle kräva 60 000 ton brutet ris varje år, vilket motsvarar ungefär 3,5 procent av landets totala produktion. Alternativt kan 62 000 ton majs, 2,8 procent av landets produktion, eller 97 000 ton melass, nästan all produktion i landet, användas.
Global trend
Enligt studien ska inte etanolproduktionen gå över de nivåerna, då den riskerar att öka efterfrågan så mycket att det skadar livsmedelssäkerheten.
Nasrul Hamid vid energimyndigheten anser att Bangladesh behöver sträva mot grönare och mer varierade bränslen, precis som andra länder.
– Vi undersöker möjligheten att använda bioetanol med andra bränslen. Vi kan inte stå utanför den globala trenden för energianvändning, säger han till Thomson Reuters-stiftelsen.
Redan i dag finns många människor i landet som bara får mat en eller två gånger om dagen.
TT-Reuters