Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Ilska mot Europa på orkanhärjade öar

Publicerad 2017-09-12

Karibien. Raserade sjukhus och bostäder, strömavbrott, brist på mat och plundring - förödelsen efter orkanen Irmas framfart är enorm på öarna i östra Karibien.

Kritiserade europeiska ledare är på plats för att försvara sig mot kritiken om sena hjälpinsatser i de karibiska territorierna.

Saint Martin, ön som delas av Frankrike och Nederländerna, är en av de hårdast drabbade. En kvinna som mötte sin evakuerade dotter på Parisflygplatsen Charles de Gaulle, är inte nådig i kritiken. Myndigheterna lämnade de nödställda i sticket, anser hon.

– De fick ordna miliser och bytas av för att försvara sig själva (mot plundrare).

– Alla gängen kom till den franska sidan, med skjutvapen och machetes. Det var obeskrivligt kaotiskt, säger hon.

Den franske vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon har krävt en parlamentsutredning och Nationella frontens ledare Marine Le Pen hävdar att regeringen lämnat öborna i sticket.

"Enorm luftbro"

Presidenten Emmanuel Macron försvarade sig när han landade på Guadeloupe på väg till Saint Martin.

"Vi har satt i verket en av de största luftbroarna sedan andra världskriget" för att får fram nödhjälp och räddningsmanskap i Saint Martin och Saint Barthélemy, säger han enligt nyhetsbyrån AP.

– Han behöver komma hit och se sig omkring, så att han inser fasorna här, säger Peggy Brun, invånare på Saint Martin, till AFP.

Den brittiske utrikesministern Boris Johnson besöker Brittiska Jungfruöarna, Barbados och Anguilla, där närmare 1 000 brittiska soldater placerats för att hjälpa med hjälpinsatser och att hålla ordning. "Storbritannien kommer att vara med er på lång sikt", säger han i ett videobudskap till öborna.

Johnson avfärdar kritiken som "fullständigt oberättigad" och säger att en aldrig tidigare skådad hjälpinsats är på gång.

Sjukhus raserade

På Brittiska Jungfruöarna hotas lag och ordning av ett totalt sammanbrott sedan 100 "mycket farliga" fångar rymt i samband med orkanen, säger biträdande utrikesminister Alan Duncan i parlamentet.

Även Nederländernas kung Willem-Alexander är i regionen. Efter en flygtur över den nederländska delen av Saint Martin (Sint Maarten) , säger han "Jag har sett riktiga krig såväl som naturkatastrofer förr, men jag har aldrig sett något liknande det här", enligt den nederländska public service-kanalen NOS.

Enligt världshälsoorganisationen WHO:s sammanställning är runt 17 000 människor i desperat behov av nödboende på de drabbade öarna i västra Karibien. Situationen förvärras av att många sjukhus och vårdmottagningar har ödelagts.

TT