Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Missnöje över Hizbollahs nya ansikte

Publicerad 2016-08-01

Libanon. Tio år efter kriget med Israel har Hizbollah skiftat fokus till en annan fiende. Den shiamuslimska rörelsen har vuxit sig starkare - men deras kamp mot rebeller och jihadister i Syrien har också lett till utbrett missnöje på hemmaplan.

– Det Hizbollah gjorde mot Israel var en bra sak. Men nu vet jag inte riktigt vad de håller på med där borta i Syrien.

Chauffören Ali Chaito, 43, håller ett fast grepp om ratten när han styr bilen uppåt på berget Mleeta, inte långt från sin egen shiadominerade hemby. Här i södra Libanon är landskapet tapetserat med bilder på dödade medlemmar av Hizbollah. Även om det fortfarande finns bleknade porträtt från kriget mot Israel för tio år sedan är det en ny generation som blickar ned från plakaten - unga män som dödats i Syrien.

På toppen av berget finns Hizbollahs påkostade utomhusmuseum, en propagandapark helt vigd åt den långa kampen mot Israel. Det är bönetid och glest bland besökarna i den obarmhärtiga sommarhettan. Hit kommer annars tusentals personer om året, enligt guiden som visar runt bland utställningarna som framställer den shiamuslimska gruppen som den enda kraft som verkligen försvarat Libanon mot ärkefienden.

Fokus på Syrien

Men tio år efter det att Israel och Hizbollah utkämpade ett fem veckor långt och förödande krig har rörelsen - vars väpnade gren terrorstämplats av USA, EU och Arabförbundet - förvandlats. Blicken har riktats mot Syrien dit Hizbollah skickat tusentals soldater för att hjälpa regimen att strida mot rebeller och jihadister. I dag ses gruppen som en viktig regional spelare tillsammans med Iran och Syrien snarare än en nationell motståndsrörelse.

Den enträgna kampen mot Israel ledde till att Hizbollah hyllades hemma och i arabvärlden. Men det är inte fullt lika populärt att de trasslat in sig i det syriska inbördeskriget, en konflikt som blivit djupt sekteristisk, shia mot sunni.

– Tidigare skyddade Hizbollah oss här i Libanon. Men nu har de slutat med det. Kriget i Syrien har blivit ett riktigt stort problem för oss. Nu strider muslimer mot andra muslimer, vilket spär på motsättningarna här, säger 51-åriga Saad, sunnimuslim och Beirutbo, som inte vill uppge sitt efternamn.

– Hizbollahledaren Hassan Nasrallah gillar inte Libanon, fastän han är libanes. Han vill bilda ett litet Iran här i stället.

Stora förluster

Inblandningen i Syrienkriget har inte bara kostat allmänhetens utbredda stöd. Hizbollah har också förlorat en ansenlig mängd soldater och flera högt uppsatta befälhavare. Och även om den syriska konflikten fått Hizbollah att växa sig större har expansionen följts av rapporter om allt från spionage till disciplinproblem och korruption.

– Hizbollah ser sin roll i Syrien som en plikt, nödvändig för att skydda sina vapenrutter och sin politiska roll. Som ett resultat betalar man ett högt pris, inklusive nyckelfigurers död, säger Ali Fadlallah, professor på American University of Beirut, till utrikesmagasinet Foreign Policy.

Övergången från främst defensiv gerillakrigsföring till en mer konventionell dito har också gjort en del oroade över att Hizbollah ska använda de nya militära och taktiska erfarenheterna mot Israel. Så länge uppmärksamheten riktas mot Syrien är det inte särskilt troligt att en ny konflikt ska blossa upp, men den israeliska militärens stabschef Gadi Eisenkot beskrev tidigare i år Hizbollah som Israels fortsatt främsta fiende.

IDF-militär varnar

I april uttryckte även vice stabschef Yair Golan oro över rörelsens förbättrade stridsduglighet och varnade för att framtida kriser kan komma att urarta till "fullskaligt krig". Kanske finns det fog för den israeliska ängsligheten. Nasrallah har gjort klart att i händelse av framtida konfrontationer kommer Hizbollah att försöka invadera norra Israel.

Enligt den israeliska militärens uppskattningar har Hizbollah omkring 120 000 raketer, nästan tio gånger fler än 2006. Det är dåliga nyheter för människorna på de libanesiska gatorna, där de flesta som TT talar med är trötta på allt vad strider och sekterism heter.

– Vi vill bara leva i fred, och inte bli indragna i ännu ett krig, säger Ali Chaito.

Beirut TT

Följ ämnen i artikeln