Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Natos Libyenkrig döms ut i London

Publicerad 2016-09-14

Libyen. "Felaktiga antaganden" och "bristfällig förståelse", som ledde till en kollapsad nation. Den Natoledda krigsinsatsen i Libyen 2011, där även Sverige deltog, får en hård dom i en ny brittisk parlamentsrapport.

Den brittiska regeringen "kunde inte fastställa vilket faktiskt hot mot civila som Gaddafi-regimen utgjorde; den valde vilka element av Gaddafis retorik som skulle blint litas på; och den misslyckades med att identifiera det militanta islamistiska extremistinslaget i upproret", heter det bland annat i rapporten från utrikesutskottet, Foreign Affairs Committee (FAC), i London.

"Förenade kungadömets strategi baserades på felaktiga antaganden och bristfällig förståelse av materialet", är en slutsats i rapporten, som nyhetsbyrån AFP citerar i samband med onsdagens offentliggörande.

IS framväxt

Offensiven leddes av Frankrike och Storbritannien. Den var sanktionerad av FN:s säkerhetsråd, men utskottets ordförande Crispin Blunt säger att operationens syfte, skyddandet av civila från diktatorn Muammar Gaddafis övervåld, försköts till att handla om att Gaddafi-regimen måste bort.

– Resultatet blev politisk och ekonomisk kollaps, krigföring mellan miliser och grupper, kris humanitärt och på migrantfronten, utbredda människorättsbrott, Gaddafi-regimens vapen spridda i hela regionen, och framväxten av Isil (jihadiströrelsen Islamiska staten) i Nordafrika, säger Blunt till BBC.

Kollapsat land

– Genom sina beslut i Nationella säkerhetsrådet var premiärminister David Cameron slutgiltigt ansvarig för misslyckandet i att ta fram en sammanhållen Libyenstrategi.

Gaddafi störtades, och dödades under kaotiska omständigheter utanför Sirte den 20 oktober 2011. Men fem år senare är Libyen ett kollapsat land, som via jihadistiska grupper och storskalig människosmuggling bidrar till instabilitet i såväl Nordafrika som Europa och Mellanöstern.

Socialdemokraternas dåvarande ledare i Sverige, Håkan Juholt, sade häromdagen till Sveriges Radio att det enda han ångrar från sin tid som partiledare var kompromissen med Fredrik Reinfeldts regering om Libyeninsatsen.

TT

Följ ämnen i artikeln