Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Ryssland vill ha FN-resolution om vapenvilan

Publicerad 2016-12-30

Syrien. Vapenvilan som trädde i kraft i Syrien vid midnatt tycks med vissa undantag hålla. Eldupphöret är en välbehövlig andningspaus för civila, enligt en aktivist som TT varit i kontakt med. Men de Assadvänliga litar inte på rebellerna.

Det är oklart vem som angrep vem, men regeringsarméns helikoptrar har beskjutit området Wadi Barada nära den syriska huvudstaden Damaskus, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Strider pågår mellan regeringsstyrkor och rebeller på platsen, rapporterar flera nyhetsbyråer med hänvisning till SOHR.

Avtal om vapenvila är inte sällsynta i Syrien. För det mesta slutar de med fiasko, men den nya överenskommelsen är enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan en "historisk möjlighet" att få slut på det snart sex år långa kriget som skördat flera hundra tusen människoliv.

Eldupphöret mellan regeringsarmén och den väpnade oppositionen, trädde i kraft i natt.

Rysk FN-resolution

Det faktum att regeringarna i Moskva och Ankara har kommit överens utan Washingtons inblandning ses av många bedömare som ett tecken på att både USA och FN har blivit utmanövrerade i Syrien.

Nu vill Ryssland dessutom att FN:s säkerhetsråd ska ge sitt stöd till vapenvilan genom en resolution. Den ryske FN-ambassadören Vitalij Tjurkin säger att han hoppas att en sådan ska kunna antas under lördagen.

Tjurkin säger också att "alla som verkligen vill delta i serösa förhandlingar" är välkomna att delta i överläggningar om Syrien.

Ryssland, som är en av säkerhetsrådets permanenta medlemmar, har vid ett flertal tillfällen sedan Syrienkriget inleddes 2011 lagt in sitt veto i frågor som rör olika fredsförslag för landet.

"Litar inte på rebellsidan"

Den 33-åriga regimkritiske aktivisten och hjälparbetaren Ahmed Mukhtadi befinner sig på landsbygden utanför Aleppo, sedan han lämnat de östra delarna av den krigshärjade staden, som tidigare kontrollerades av den väpnade oppositionen. Och efter att ha levt under belägring i månader välkomnar Mukhtadi överenskommelsen om vapenvila, som han ser som en naturlig följd av den militära utvecklingen på marken.

"Alla sidor kom fram till att det här var det som behövdes just nu. Vi är glada över att vi slipper flygbomber och beskjutning. Vapenvilan är en lättnad för nu, men vi är många som inte tror att den kommer att hålla. Men den behövs för de civilas skull", skriver han till TT.

Journalisten Majd Fahd bor i huvudstaden Damaskus och stödjer Bashar al-Assad. Många i huvudstaden hoppas på ett fredligt slut på kriget, skriver han till TT.

"Men ärligt talat känner jag att vapenvilan inte spelar så stor roll. Jag litar inte på rebellsidan. De jihadistiska rebellerna lyder inga order, du kan inte räkna med dem".

Flygräder mot IS

Utöver i Damaskusområdet så rapporteras strider ha brutit ut I Hamaprovinsen då islamistgrupper angrep och tog över en av regimstyrkornas ställningar, enligt SOHR, som bevakar kriget från Storbritannien.

– Små rebellgrupper och väpnade lojalister försöker förstöra vapenvilan, eftersom den innebär slutet för deras närvaro, säger Rami Abdel Rahman på SOHR till AFP.

I området kring staden al-Bab genomförde Ryssland flygräder mot terrorgruppen IS, enligt turkiska militären. Tolv jihadister dödades, men IS omfattas enligt den syriska regeringsarmén inte av överenskommelsen om eldupphör. Inte heller Jabhat Fatah al-Sham, tidigare al-Nusrafronten, är en del i vapenvilan. I nordvästra Syrien är dock jihadiströrelsen allierad med flera av de rebellgrupper som står bakom avtalet, vilket kan leda till komplikationer.

TT

Följ ämnen i artikeln