Expert: Kamp mot IS förenar USA och Ryssland

Publicerad 2017-04-07

Kriget i Syrien. Fördömande från Iran och hyllningar från Saudiarabien. Men den stora frågan efter USA:s angrepp mot den syriska regimen är vad som händer i relationen med Ryssland.

Ett första svar kan komma vid ländernas möte i Moskva nästa vecka.

Saudiarabien kommenterar angreppet som ett "modigt beslut" och att man "till fullo ger sitt stöd", enligt den statliga nyhetsbyrån SPA.

– Saudiarabien ser regionen som en geopolitisk maktkamp mellan dem själva och Iran. De är dessutom otroligt besvikna på president Obama som de ansåg var velande gällande Syrien. Nu gör Trump precis tvärtom och då blir det ryggdunkningar från Riyad, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.

"Farlig attack"

Från iranskt håll benämns attacken som "destruktiv och farlig" och landet "fördömer kraftigt sådana ensidiga attacker", enligt Irans utrikesdepartement.

– Iran har ett nära förestående presidentval. Det ligger synnerhet i hökarnas intresse att ha en amerikansk fiende att ta spjärn emot. Det Trump gör i Mellanöstern påverkar valet i Iran och de iranska uttalandena kan tolkas mot bakgrund av presidentvalet, säger Hammargren.

Den stora frågan är dock hur reaktionerna mellan Ryssland och USA kommer att påverkas. En talesperson för Vladimir Putin sade på fredagsmorgonen att "detta är ett enormt slag för relationen mellan Ryssland och USA" som "redan var i dåligt skick", enligt nyhetsbyrån Ria.

Nästa veckas ska USA:s utrikesminister Rex Tillerson besöka Moskva.

– Då kommer de här stora strategiska frågorna upp på bordet igen, men när det gäller att bekämpa IS har Ryssland och USA haft ett gemensamt intresse och det lär kvarstå.

TT: Hur tror du Ryssland kommer att agera?

– Putins Rysslands är iskallt kalkylerande. Det väntar ut läget i USA och Trump är illa ansatt för misstankarna om att Ryssland påverkade presidentvalet. Det är en inrikespolitisk gröt för honom. Jag tror att det är i Moskvas intresse att hålla nere garden mot Trumps administration. De tjänar på att USA inte biffar upp Nato. Blir det inte större attacker än så här, så kommer det inte förändra faktum att Moskva vill stå på god fot med Washington, säger Hammargren.

Direkt konfrontation

Kristian Gerner, historiker och Rysslandskännare vid Lunds universitet, ser annorlunda på situationen. Han anser att Ryssland och USA nu står mot varandra i en direkt konfrontation.

– Ryssland har bundit upp sig så starkt för Assad-regimen och därför blir det en så stor politisk konflikt, säger Gerner.

– I det här läget reagerar (den amerikanska) regeringen på kemattacken, men utan att tänka på hela den komplexa situationen vilket gör Trump och hans regering mycket farligare för världsfreden än någon annan regering i världen, inklusive Rysslands.

Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier, säger att USA:s angrepp på ett sätt var oväntat eftersom Trump tidigare kritiserat Obama när Obama talade om att vilja engagera sig.

Agerandet visar en förändrad inställning till att agera internationellt, anser Blanck.

– Han talade tidigare om att USA inte alltid skulle agera och engagera sig i världen utan skulle se till amerikanska intressen först. Nu har han förklarat sig med att det är amerikanska intressen på spel här.

– Det blir nu viktigt för honom att försöka förklara för befolkningen varför detta är ett amerikanskt intresse och varför USA ska engagera sig.

TT

Följ ämnen i artikeln