Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

"Oerfaren" regering tar plats i Österrike

Publicerad 2017-12-18

(TT). Jörg Haiders gamla talskrivare, en Mellanösternexpert och en tidigare presidentkandidat.

Det är några av ministrarna i Österrikes nya regering - där den enda med regeringserfarenhet är 31-årige förbundskanslern Sebastian Kurz. En del ministrar saknar politisk erfarenhet över huvud taget.

– En betydande andel av kabinettet saknar politiskt erfarenhet, speciellt från det konservativa Folkpartiet (ÖVP) säger Anton Pelinka, österrikisk professor i statsvetenskap vid Centraleuropeiska universitetet i Budapest.

– Det är ett parti som suttit i regeringsställning utan avbrott sedan 1986, men det är bara en medlem som suttit i regering tidigare och det är kanslern.

Det är nog knappast för att det saknas kompetent folk inom partiet som Sebastian Kurz satt politiskt oerfarna på ministerposterna. Sannolikt handlar det om den unge kanslerns vilja att markera att det är ett nytt ÖVP han leder, vilket var ett tydligt tema under hans valkampanj.

Efter vinsten i nyvalet i oktober i år stod det klart att ÖVP skulle förhandla med högerpopulisterna i Frihetspartiet (FPÖ). När nu regeringen svurits in står det klart att flera tunga departement vikts till FPÖ - inrikes- försvars- och utrikes. Det har fått en del att höja på ögonen: partiet grundades av tidigare nazister och nuvarande ledaren rörde sig i unga år inom nynazistiska kretsar - något han senare tagit avstånd ifrån.

– Men vi ska inte glömma att alla ekonomiska och finansiella poster har gått till ÖVP, påpekar Pelinka.

Kurz behåller EU

Som utrikesminister har FPÖ satt Karin Kneissl, Mellanösternexpert som inte tillhör något parti.

– Inriktningen på hennes politik är helt okänd. Och FPÖ har blivit en mycket oförutsägbar aktör på den utrikespolitiska arenan. Men som utrikesminister tror jag att hon kommer att visa att hon inte representerar någon speciell partipolitik utan att hon är en oberoende expert.

FPÖ har tidigare gjort sig känt som ett mycket EU-kritiskt parti, men har på senare år mjuknat i sin retorik. ÖVP och FPÖ har dock kommit överens om att frågor som rör relationen till EU fortsatt kommer att ligga på Sebastian Kurz, som fram tills nu varit landets utrikesminister.

Herbert Kickl, som brukar kallas hjärnan bakom FPÖ, tar plats som inrikesminister. Han var tidigare talskrivare åt Jörg Haider - mannen som ledde partiet 1986-2005 och gav det en mer populistisk samt invandrar- och EU-fientlig inriktning.

Känslig position

– Som ansvarig minister för den polisiära verksamheten sitter Kickl såklart på en känslig position, som också innebär ett visst ansvar för underättelsetjänsten. Jag tror att oppositionen kommer att observera honom mycket intensivt.

När FPÖ kom in i regeringen första gången, år 2000, utbröt starka protester runt om i Europa. I dag är tonen betydligt mer försiktig. Och det är svårt att säga hur politiken i Österrike kommer förändras med så många nya förmågor på posterna, enligt Anton Pelinka.

– Men den agenda partierna skrivit under är inte särskilt dramatisk, och det kanske kan glädja skeptikerna och innebära dåliga nyheter för dem som väntat sig ett genombrott.

TT