Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Mjölkbönder hoppas på business utomlands

Publicerad 2017-08-03

USA. Lantbrukare i "USA:s mjölkland" Wisconsin har fått en mer osäker tillvaro sedan Donald Trump skärpte handelsretoriken gentemot grannen Kanada. Men förtroendet för presidenten är stort bland bönder TT träffat.

Morgonsolens strålar faller snett över bröderna Lois gård i Burlington i östra Wisconsin. Klockan är snart sju och mjölkningen av de 80 korna är i full gång. Andrew "Butch" Lois klappar om de unga kalvarna samtidigt som han funderar över morgonnyheterna han just hört.

– Jag är glad över president Trump, han är precis vad vi behöver. Han vågar säga ifrån till Nordkorea, säger Lois.

Vem köper mjölken?

Men berömmet är inte helt utan reservation. Andrew Lois vill inte att presidentens buffliga stil ska förstöra affärsmöjligheterna utomlands för amerikanska bolag och produkter. Det gäller särskilt hans bransch.

– Vi måste komma överens med andra länder, säger Lois och får medhåll av flera yngre mjölkbönder som också håller till i ladugården.

Frågan är viktig i deras delstat Wisconsin, som gränsar till Kanada. Tidigare i våras rapporterades om kris för vissa mjölkgårdar här eftersom en stor kanadensisk anläggning aviserat att den skulle sluta köpa deras produkter. Kanadas mjölksektor skyddas sedan tidigare av importtullar men regeringen i Ottawa hade då beslutat att utvidga tullarna, så att de bland annat skulle omfatta Wisconsinböndernas produkt som används för viss ostproduktion.

– Den situationen löste sig, vår guvernör (Scott Walker) hjälpte till och amerikanska kunder hittades till mjölken. Men vi vill så klart slippa sådana problem i framtiden, säger Lois.

Naftasamtal

Handelsretoriken mellan Washington DC och Ottawa har varit giftig under stora delar av Donald Trumps tid som president. I samband med mjölkkonflikten kallade Trump den kanadensiska mejerinäringen för "mycket orättvis" och länderna har även bråkat om timmertariffer.

Länge var det också oklart vad president Trump egentligen ville med frihandelsavtalet Nafta, som reglerar handel mellan USA, Kanada och Mexiko. Under valrörelsen kallade han det för "en katastrof" och hotade att säga upp det. Men i maj meddelades att avtalet ska omförhandlas - en process som är tänkt att dra i gång i mitten av augusti. USA:s förbund för mjölkproducenter och landets mejeriexportråd överlämnade nyligen en skrivelse till regeringen med krav inför samtalen. I huvudsak handlar det om ökad tillgång till den kanadensiska marknaden, i kombination med nya regler för en viss typ av filtrerade mjölkprodukter, skriver bland andra The Globe and Mail.

Vill prata framtid

Andrew Lois, som även odlar grödor och föder upp biffkor, säger att frihandel och export är viktigt. Men han oroar sig också för att medelåldern bland mjölkbönder är hög, att skatterna inte går ner och att priset på majs har sjunkit kraftigt. Han älskar sin hemort, understryker han, men det är svårt att få unga att stanna i området eftersom så få företag - och därmed jobb - finns kvar.

– Jag tycker att Donald Trump har rätt, företag som flyttar från USA ska straffas. Både Trump och hans söner är smarta. Jag skulle vilja sitta ner och snacka med dem om vart landet är på väg, vad vi lämnar över till våra barn, säger han.

TT: Har du alltid varit republikan?

– Nej, en gång i tiden röstade jag på John F Kennedy, jag trodde att han skulle förändra världen. Och 2008 stödde jag Barack Obama, han är ju från Chicago och det är inte så långt härifrån. Men det gick inte så bra för honom.

TT