Gängkrig bakom fängelsemassaker i Brasilien

Publicerad 2017-01-03

– Det är djungelns lag som gäller.

Brasilien. Det säger Latinamerikaexperten Fredrik Uggla efter ett av de blodigaste fångupproren i Brasiliens historia.

Droger, överfulla anstalter och korrupta vakter är några av orsakerna bakom våldsamheterna.

Kravallerna på Anísio Jobim-anstalten startade i söndags och pågick i 17 timmar, enligt den brasilianska tidningen Folha de São Paulo. Revolten är den värsta i sitt slag sedan massakern i fängelset Carandiru i São Paulo 1992, då en polisinsats slutade med 111 döda interner. Sedan dess har flera liknande tragedier utspelats i fängelser på olika håll i Brasilien.

Överbeläggning och uppgörelser mellan rivaliserande drogkarteller är några av faktorerna bakom fångupproren på brasilianska fängelser, påpekar Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet.

– I stället för att vara en säker förvaring av brottslingar är de snarare tryckkokare där kriminella gäng tvingas ihop med varandra, säger Fredrik Uggla till TT.

Överfullt fängelse

Anísio Jobim-fängelset ligger utanför Manaus, huvudstad i delstaten Amazonas. I den del av fängelset där upproret ägde rum satt 1 224 personer fängslade, på en avdelning avsedd för 454 interner, skriver Folha de São Paulo.

– Förhållandena inne i fängelserna är fruktansvärda, folk sitter på varandra. Säkerhetsarrangemangen är inte gjorda för så många fångar och i hög grad är det fångarna som styr inne på fängelserna, säger Fredrik Uggla.

Dessutom är vakternas löner låga, både i Brasilien och i andra latinamerikanska länder, vilket ger en grogrund för mutor och annan korruption.

– Vapen kommer också in i fängelserna genom att vakter mutas till att ta in dem, säger Fredrik Uggla.

Ohyggliga scener utspelade sig i samband med fångupproret. Blodiga kroppar lades på hög på en rastgård och i kärror, rapporterar en AFP-fotograf från platsen. Beväpnad polis jagade efter de fångar som rymt genom en mängd tunnlar som i samband med upproret hittades vid Anísio Jobim-fängelset.

Svår politisk fråga

Flera av offren hade halshuggits. Det utstuderade våldets syfte tros vara att sända ett meddelande från det regionala brottssyndikatet FDN (Família do Norte) till rivaler från PCC (Primeiro Comando da Capital), grundat i Brasiliens största stad São Paulo.

De interner som har utpekats som ledare för upproret ska förflyttas till andra fängelser uppger myndigheterna, enligt tidningen O Globo. Medvetenheten om den bristande säkerheten på fängelserna har visserligen ökat under den senaste tiden, men är en svår fråga politiskt sett, konstaterar Fredrik Uggla:

– Allt det som har med fångars rättigheter att göra har väldigt lite stöd hos befolkningen i stort eftersom de känner sig pressade av de kriminella gängen.

TT