Katalonienfejd kulminerar i nyval

Publicerad 2017-12-20

Spanien. Katalonien laddar omigen för en ödesdag. Nyvalet på torsdag kan sätta punkt för den värsta politiska krisen i modern spansk historia - eller ge nytt bränsle till den.

In i det sista har båda sidor argumenterat för sin sak - separatister såväl som de som vill att Katalonien förblir spanskt. Både Kataloniens rödgulrandiga flagga och självständighetsivrarnas, som även pryds av en stjärna i en triangel, syns på fasader och lyktstolpar regionen över.

Nyvalet till regionalparlamentet är initierat av regeringen i Madrid, som i höstas tog över styret i Katalonien efter folkomröstningen om självständighet som enligt författningsdomstolen var olaglig.

Mycket jämnt

Opinionsmätningar visar att läget är mycket jämnt mellan de båda blocken och att ingen sida ser ut att få egen majoritet.

Separatistsidans fortsatt mest framstående profil är den avsatte tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont, som leder koalitionsrörelsen Junts per Catalunya och som i oktober flydde till Belgien. Häromdagen talade han på ett valmöte i Barcelona via videolänk. Störst parti på unionistsidan är centerhögerpartiet Ciudadanos.

– Det är anmärkningsvärt att ett icke-separatistiskt parti kan bli det största i valet. Ciudadanos är det liberala parti som Spanien aldrig haft, de fångar upp de moderna liberalkonservativa rösterna, säger Jakob Lewander, statsvetare och Spanienkännare vid Svenska institutet för europapolitiska studier.

Sämre verkar det gå för premiärminister Mariano Rajoys konservativa PP, som inför valet har ett stöd på 6-7 procent, några procentenheter lägre än tidigt i höstas. Lewander ser det som ytterligare ett tecken på det dåliga förhållande som råder mellan regionstyret i Katalonien och regeringen i Madrid.

Nyval igen?

Om ingen sida får egen majoritet väntar sannolikt utdragna koalitionsförhandlingar över jul- och nyårshelgerna.

– Katalonien kan komma att stå utan styre. Men det kanske är bra för framtiden, att båda sidor inser att de behöver varandra och måste prata med varandra, säger Lewander.

Ideologiskt handlar valet mycket om hur man ska gå vidare.

– Den stora frågan är vad självständighetsprojektet nu ska ta för politisk riktning. På många sätt har man ju övergett den unilaterala brytningen och staten har satt ner sin fot. Men hur ska katalonismen drivas vidare, frågar sig Lewander.

Hur det blir om separatistsidan vinner, där flera framträdande ledare sitter bakom lås och bom eller har flytt utomlands, är inte lätt att sia om. Lewander noterar att vissa utfästelser om benådning gjorts under valrörelsen, men säger att det är svårt att förutsäga hur det skulle gå till rent praktiskt.

I värsta fall blir det nyval, igen, i en region där invånarna är engagerade men där många längtar efter att få diskutera frågor som ligger närmare deras vardag.

TT

Följ ämnen i artikeln