Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Tyska partier slipar knivarna inför tuff höst

Publicerad 2017-10-07

Tyskland. Två veckor efter parlamentsvalet råder lugnet före stormen i den tyska politiken. I väntan på ett viktigt delstatsval nästa helg ligger de knepiga koalitionssamtalen på is - men redan på söndag ska partierna i Merkels kristdemokratiska union försöka enas om en linje.

Som en kärleksakt mellan piggsvin. Så beskrev den nytillträdda socialdemokratiska justitieministern Brigitte Zypries det första tyska regeringssammanträdet efter valet 2005, då kristdemokrater och socialdemokrater bildat gemensamt kabinett, skriver Süddeutsche Zeitung.

Samma poetiska liknelse kommer väl till pass i helgen. Då möts nämligen de två partierna i den kristdemokratiska unionen i Konrad-Adenauer-Haus i Berlin för att känna på varandra inför de stundande koalitionssamtalen. CDU och bayerska CSU blev visserligen största partigrupp i valet till förbundsdagen för två veckor sedan, men segern var dyrköpt. Med färre än var tredje väljare bakom sig är det med böjd rygg förbundskansler Angela Merkel går in i sin fjärde mandatperiod.

Rop på högergir

Från München hörs rop på en högergir. CSU-ledaren Horst Seehofer har varit en av de hårdaste kritikerna av Merkels flyktingpolitik och ser kanslerns kurs under krishösten 2015 som en bidragande orsak till högerpopulistiska Alternativ för Tysklands (AFD) framgångar. Samtidigt vill de tilltänkta koalitionspartnerna FDP och De gröna ha eftergifter inom sina respektive profilområden - krav som i flera fall står i skarp kontrast både till varandra och till unionspartiernas planer. Inte de bästa förutsättningar för framgångsrika förhandlingar, alltså.

Det första som ska till är en gemensam linje från CDU och CSU, tror partiforskaren Hendrik Träger, doktor i statsvetenskap vid universitetet i Leipzig.

– De kan bara gå in i ett koalitionssamarbete med en enad front. I den meningen blir det intressant att se vilken strategisk väg unionen slår in på de kommande veckorna. Särskilt Bayerns ledare Horst Seehofer och Sachsens Stanislaw Tillich vill föra samarbetet åt höger. Frågan är då om det är ändamålsenligt, eftersom det dels inte löser några problem, dels möjliggör för AFD att göra anspråk på att vara originalet.

Stödjer Jamaicakoalition

Före delstatsvalet i Niedersachsen nästa söndag lär inga officiella samtal med de andra partierna äga rum. Förbundslandet är det fjärde folkrikaste, och politikerna i Berlin följer utgången med stort intresse. Men på ungdomsorganisationen Junge Unions kongress i Dresden på lördagen tillkännagav Merkel att hon står bakom en så kallad Jamaicakoalition, med FDP och De gröna. Det slutliga mandatet för ett sådant samarbete ska enligt partiledaren fattas av en extrainsatt stämma.

Uttalandet är hennes hittills tydligaste i frågan.

Merkel är känd som en närmast outtröttlig förhandlare, utan något större sömnbehov. Det är egenskaper som kommer att behövas under hösten, som lär bli lång, om man får tro hennes närmaste man Peter Altmaier.

– Förra gången, med den stora koalitionen, klarade vi det nätt och jämnt till jul. Det skulle jag önska mig även den här gången, men det viktiga är innehållet, inte datumet, säger han till tidningen Focus.

TT