Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Löfven avvaktande till EU-jobbpaket

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-17

Bryssel. Sverige och många andra EU-länder stödjer förslaget till stort investeringspaket när EU-ledarna samlas till toppmöte.

Men det blir strid om språket mot Ryssland.

– Vi kommer att ha en tuff position, det är viktigt för oss små länder att folkrätten respekteras, annars är vi på ett sluttande plan, sade statsminister Stefan Löven när han samrådde med riksdagens EU-nämnd inför toppmötet.

Förslaget till slutsatser om Ukraina och Ryssland från EU-toppmötet går inte så långt som det borde, anser Sverige. Det borde peka mer på Rysslands ansvar för läget i Ukraina och bereda vägen för utökade sanktioner längre fram. Men det verkar inte finnas tillräckligt många andra EU-länder som stödjer ett tuffare språk.

Sanktionsbeslut

I samband med toppmötet ska ändå tidigare förberedda sanktioner, riktade mot investeringar i det av Ryssland annekterade Krim, antas.

EU-ledarna ska på toppmötet ta en första titt på den nya EU-kommissionens förslag till jobb- och investeringspaket, som ska omfatta 315 miljarder euro. Men grundplåten är bara på 21 miljarder, i form av fem miljarder från Europeiska investeringsbanken och 16 miljarder i lånegarantier i EU:s budget. Fler än den svenska regeringen har ifrågasatt om 21 miljarder kan växa 15 gånger med hjälp av privata tillskott för efterlängtade investeringar som, är tanken, ska få fart på EU:s ekonomi och minska arbetslösheten.

– Detta är inte lösningen med stort L, säger Stefan Löfven, som också ifrågasätter hävstångseffekten men inte vill döma ut planen.

Löfven tror mer på en fördjupad inre marknad i EU och att EU-länderna reformerar sina ekonomier.

Sund skepsis

– Vi ska ha en sund skeptisk hållning men en positiv attityd till att något görs, säger han.

Han själv säger, och EU-nämnden påminde honom om det, att ett krav är att paketet inte ska innebära att mer pengar måste in i EU:s budget från medlemsländerna.

Sverige och Danmark vill att EU framför allt ska satsa på gröna klimat- och energiinvesteringar, den digitala agendan och fler kvinnor på arbetsmarknaden. Löfven och den danska statsministern Helle Thorning Schmidt framför sin linje i ett brev till EU:s nye permanente ordförande, Donald Tusk.

TT:s korrespondent