Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

FN: "Utrotning" av fångar i Syrien

Publicerad 2016-02-08

Syrien. Fångar som hålls av den syriska regimen dör i "en massiv omfattning", som gränsar till "utrotning" av civilbefolkningen, hävdar en FN-utredning. Jihadistgrupperna al-Nusra och IS har också begått omfattande krigsbrott.

– Nästan varje fånge som överlever tiden i förvar har lidit av ofattbara övergrepp, säger Paulo Sérgio Pinheiro, ordförande för den oberoende FN-grupp som utreder eventuella krigsbrott i Syrien, enligt nyhetsbyrån AFP.

Tiotusentals människor hålls fängslade av den syriska regimen, och ytterligare tusentals människor har försvunnit efter att de gripits, konstaterar utredningen, som bygger på intervjuer med 621 överlevare och ögonvittnen.

"De många morden och dödsfallen som beskrivits i rapportern har inträffat under en längre tid och på flera platser, med betydande logistiskt stöd från statliga resurser... Det finns rimliga skäl att tro att det förfarande som beskrivits gränsar till utrotning och ett brott mot mänskligheten", konstaterar utredningen enligt Reuters.

Torterat fångar

FN-utredarna har också funnit att det är styrkt att två extremistgrupper, al-Nusra och IS, utfört massavrättningar och torterat fångar. I fråga om IS handlar det inte bara om krigsbrott utan även om brott mot mänskligheten.

Tidigare har man från FN-utredningens sida sagt att det som man kommer fram till i sitt arbete ska delges nationella åklagarmyndigheter.

Chefsåklagare Tora Holst vid internationella åklagarkammaren i Stockholm säger att hon ännu inte tagit del av det aktuella materialet. Men samtidigt bekräftar hon att det finns personer i Sverige som misstänks för krigsbrott i Syrien, och att man löpande för samtal med FN-utredarna.

En hel del

– Vi har en hel del anmälningar som gäller krigsförbrytelser i Syrien, säger hon till TT.

Hur många syriska krigsbrottsärenden som svenska åklagare arbetar med kan hon dock inte uppge, inte heller om man kommit särskilt långt i något speciellt ärende.

– Vi har träffat företrädare för kommissionen, både i Stockholm och i Genève. Vi har kontinuerlig kontakt, säger Tora Holst till TT.

Välgrundade eller ej

– Det är en möjlighet för oss att ta reda på om olika påståenden kan vara välgrundade eller ej.

Hon säger att kontakterna med FN-utredningen handlar om ärenden som redan är inledda i Sverige, som har inletts efter anmälningar.

FN-utredningen efterlyser riktade sanktioner mot de skyldiga, eftersom det även finns anledning att tro att högt uppsatta statstjänstemän haft kunskap om dödandet och om massgravar. Man vill även att Syrien ska ställas till svars i den internationella brottmålsdomstolen ICC.

TT

Följ ämnen i artikeln