Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Länder kräver att journalister släpps

Publicerad 2018-01-10

Burma. De två Reuters-journalister som har gripits i Burma anklagas för sekretessbrott - och riskerar upp emot 14 års fängelse.

Stora delar av omvärlden kräver att de släpps omedelbart.

De två journalisterna, 31-årige Wa Lone och 27-årige Kyaw Soe Oo, greps i december när de rapporterade om krisen i den västliga Rakhine-delstaten, där den burmesiska militären anklagas för att bedriva ett folkmord av den muslimska minoritetsgruppen rohingya.

Formellt anklagas journalisterna för brott mot en sekretesslag från den brittiska kolonialtiden. Maxstraffet är 14 års fängelse.

Ambassader på plats

EU, USA, Storbritannien, Frankrike och Kanada kräver att burmesiska myndigheter släpper journalisterna fria.

Representanter från FN och ett stort antal länders ambassader var på plats i rättssalen på onsdagen.

– Vi hoppas att de här journalisterna får en rättvis rättegång och en snabb rättegång som följer internationell praxis, säger svenske Andreas Magnusson, som representerar EU:s delegation i landet, vid rättegången.

Japans utrikesminister ska ta upp fallet när han besöker Burma nästa vecka.

Uppmanar Suu Kyi

Enligt journalisternas familjemedlemmar greps de nästan direkt efter att poliserna de mötte hade lämnat över ett antal dokument till dem.

Enligt lagen från kolonialtiden är det olagligt att hantera myndighetsdokument som kan vara "användbar för en fiende" till landet.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppmanar Burmas ledare Aung San Suu Kyi att använda sin parlamentariska majoritet till att stryka lagen. Hon har inte kommenterat fallet.

TT-Reuters